USA elnökválasztás: Biden már a győzelem kapujában áll

Elemzések2020. nov. 5.D.J.

Végső eredmények még nincsenek, de Trumpnak jelenleg óriási szerencse kell ahhoz, hogy megnyerje a választást.

November 3-a minden bizonnyal a közvélemény-kutatók szégyennapjaként fog bevonulni a történelembe.  A kutatások már négy éve is alaposan félremérték Trump népszerűségét. Akkor mindenki arra számított, hogy tanulnak az esetből és át fogják alakítani a mérési módszereiket. Ehhez képest idén ha lehet még rosszabb munkát végeztek. Az előrejelzések rendre Biden egyértelmű győzelmét jósolták, ehhez képest Trump roppant jól szerepelt az elnökválasztáson. A regnáló elnök még növelte is a bázisát. Országos szinten bő 5 millióval több szavazatot gyűjtött be, mint 2016-ban.

Ám a jelek szerint még ez a kiemelkedő szereplés se lesz elég Trumpnak a végső győzelemhez.

Ha most lefújnák a szavazatszámlálást és mindenhol kihirdetnék a győztest a jelenlegi adatok alapján, akkor Joe Biden lenne az Egyesült Államok következő elnöke. Ahhoz, hogy Trump megnyerje a választást óriási szerencsére van szüksége. Most az elnök két államban bízhat még: a számok alapján még van némi esély, hogy Nevadában vagy Arizonában, ahogy egyre nő a feldolgozottság átveszi a vezetést. De még ez se biztos, hogy elég lesz az elnöki poszthoz. Ugyanis közben Pennsylvaniában, ahol egyelőre Trump vezet, folyamatosan csökken a két jelölt között a különbség. Ott viszont lehet, hogy pont a demokraták tudnak fordítani az álláson. Már pedig ha erre sor kerül, akkor megnyerik a választást.

Mivel a verseny roppant szoros, most már szinte biztos, hogy a végső eredményt a vesztes meg fogja támadni.

Trump már tegnap bejelentette, hogy a kihívói csalást követtek el. Az újraszámlálások körüli jogi harcokra Biden is készül: az ehhez szükséges tőkét részben adományokból akarják fedezni. Ezeket el is kezdték gyűjteni. Egy külön alapot is létrehoztak, ahová várják a felajánlásokat. Mindez nem példa nélküli: 2000-ben például több mint egy hónapot kellett várni a végső eredményre. Akkor a legfelsőbb bíróság döntése tett pontot a választás végére.

A legnagyobb vita most valószínűleg a levélszavazatok körül lesz.

Az előzetes számok alapján biztosan látszott, hogy a távszavazással főleg a demokraták fognak élni, már csak azért is, mert ők jobban félnek a koronavírus-járványtól. Épp ezért Trump az elmúlt hónapokban többször is nekiment a levélszavazásnak. Már a nyáron igyekezett hitelteleníteni azokat a voksokat, amelyeket nem személyesen adnak le az emberek. Többször is arról írt, hogy szerinte a levelekkel csalni fognak a demokraták. Mivel a levélszavazatokat sok államban csak utólag számolják össze, ezért ahogy nőtt a feldolgozottság Biden jó pár helyen így Michiganben és Wisconsinban is látványosan megerősödött. A két említett államban annyira, hogy a végső hajrában átvette a vezetést Trumptól. Az elnök a jelenség kapcsán a Twitteren azt írta:

"Ezt látván egyetlen tisztességes ember sem mondhatja, hogy ez normális és nem ad okot aggodalomra”.

Egyelőre valószínűtlen, hogy csalás történt, ezért az újraszámlálások minden bizonnyal csak elhúzzák majd a választási procedúrát, de az eredményen nem fognak változtatni.