USA elnökválasztás: Trumpnak egy csoda kéne a győzelemhez

Elemzések2020. nov. 7.D.J.

Még van egy kevés statisztikai esély rá, hogy a demokrata jelölt veszítsen, de jelenleg minden jel arra mutat, hogy Joe Biden meg fogja nyerni a választást.

„Mi már az elején elmondtuk, hogy minden szavazat összeszámolása úgy 10 napba fog telni”

– mondta el Nevadában egy állami szóvivő. Miközben több kulcsfontosságú helyen is csigalassúsággal zajlik a voksok feldolgozása, egyre biztosabbnak tűnik, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A verseny négy államban kifejezetten szoros. Georgiában a demokrata jelölt mindössze pár ezer szavazattal vezet, viszont a feldolgozottság itt már 99 százaléknál jár. Nevadában Biden előnye 1,8 pontos, ám itt még csak a szavazatok 87 százalékát számolták össze. A választást azonban úgy tűnik, hogy Pennsylvania fogja eldönteni. A 12 milliós állam viszonylag sok elektorral bír: egész pontosan hússzal. Ha Biden itt győzni tud akkor a jelenlegi állás szerint megnyerte a választást. A küzdelem itt is roppant kiélezett: egész a tegnapi napig Trump vezetett Pennsylvaniában.

Csak hogy mint annyi más helyen itt is a végére hagyták a levélszavazatok összeszámlálását.

Mivel a kampány-időszakban Trump kifejezetten lebeszélte a szimpatizánsait arról, hogy levélben voksoljanak, ezért a távszavazással főleg a demokraták éltek. Ennek megfelelően, ahogy nőtt a feldolgozottság aránya úgy csökkent Biden hátránya is. Tegnap a demokrata jelölt át is vette a vezetést. Mostanra pedig 96 százalékos feldolgozottság mellett már 29 ezer vokssal el is húzott Trumptól. Az elmúlt órákban az előnye folyamatosan nőtt. Annak, hogy a regnáló elnök visszavegye a vezetést még van egy halovány elvi esélye, de ez egyre csekélyebb.

A republikánusok a jelenlegi trendek alapján egy helyen fordíthatnak: Arizonában, ahol 90 százalékos feldolgozottság mellett hiába van Bidennek több szavazata, az előnye folyamatosan apad. De Arizona kevés lesz a republikánus győzelemhez.

„A számok világos és meggyőző üzenetről árulkodnak: meg fogjuk nyerni ezt a versenyt”

– mondta Joe Biden magyar idő szerint szombat hajnalban. A hívei New Yorkban már el is kezdtek ünnepelni. Mivel minden jel arra mutat, hogy nem Trumpot fogják kihirdetni győztesként, a regnáló elnök a bíróságokon minden bizonnyal meg fogja támadni az eredményt minden olyan államban, ahol szoros versenyben vesztett.

„A jogi eljárások csak most kezdődnek!”

– írta ki Twitterre magyar idő szerint péntek éjfélkor. Az már most biztos, hogy Georgiában újra fogják számolni a szavazatokat.

Trump az elmúlt napokban nagy vihart kavart azzal, hogy a demokratákat választási csalással vádolta meg. Ebben a kérdésben a republikánusok megosztottak. Utah republikánus szenátora Mitt Romney szerint például az elnök ezzel a rágalmazással komoly hibát vétett és kárt okozott a szabadság ügyének. Pennsylvania republikánus szenátora, Pat Toomey szerint Trump bizonyítékok nélkül vádaskodik.

Larry Hogan, marylandi kormányzó pedig úgy látja, hogy Trump szavai védhetetlenek.

De nem mindenki fordult szembe az elnökkel. Lindsey Graham republikánus szenátor nem csak, hogy kiállt mellette, de a választási eredmények körüli jogi csatákhoz fél millió dollárt fel is ajánlott a Trump-stábnak.