Szakértők: Az oltás fontos, de nem vet véget egy csapásra a járványnak

Elemzések2020. nov. 7.Haiman Éva

Az a képzet, hogy a COVID-19-vakcinával kiváltott populáció szintű immunitás lehetővé teszi a visszatérést a koronavírus-járvány előtti élethez, illuzórikus feltételezéseken alapulhat – állítják hongkongi virológusok. A Lancetben megjelent tanulmányukban arra is felhívják a figyelmet, hogy egyetlen ország sem lesz igazán védett a COVID-19-től, amíg gyakorlatilag az egész világ népessége az nem lesz.

Jelenleg több koronavírus elleni vakcina is a vizsgálatok utolsó fázisában van, az ilyen oltóanyagok első generációja várhatóan 2020 végén vagy 2021 elején jóváhagyást kap. Népszerű feltételezés, hogy ezek az oltóanyagok olyan szintű immunitást biztosítanak, amely csökkentheti a megbetegedés kialakulását, csakhogy, figyelembe véve a fertőzés túlterjedését, a lakosság körülbelül negyedének-felét be kell oltani ahhoz, hogy az így kialakuló immunitás elnyomja a közösségi terjedést. Erről két hongkongi kutató hívta fel a figyelmet a világ egyik legnevesebb orvosi folyóiratában, a Lancetben publikált cikkében.

Malik Peiris virológus professzor és Gabriel Leung epidemiológus arra is rámutat: még nem ismerjük ezeknek a vakcináknak a fertőzésre és így az átvitelre gyakorolt ​​hatását. Még akkor is, ha az oltások védelmet nyújtanak a megbetegedéssel szemben, előfordulhat, hogy nem csökkentik hasonló módon a fertőzés terjesztését. Illúzió tehát azt gondolni, hogy csak mert lesz oltásunk a koronavírus ellen, egy csapásra minden visszatér a Covid-19 előtti kerékvágásba – mutatnak rá. Emlékezetes, Oroszi Beatrix epidemiológus még májusban úgy fogalmazott: járványmaratonra kell készülnünk.

„A döntéshozók és az emberek felé egyaránt kommunikálni kell, hogy az első generációs oltások valószínűleg nem jelentik majd azt a végső megoldást a koronavírus elleni járványban, amelyre sokan számítanak" - fogalmaznak a kutatók.

Mindezek ellenére – a legtöbb szakemberek hasonlóan – ők is fontosnak tartják, hogy a lehető legtöbben megkapják majd a koronavírus elleni védőoltást. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy elsősorban a magas kockázatnak kitett emberek számára kell a vakcinát biztosítani, és előnyt kell élvezniük az egészségügyi dolgozóknak, valamint az olyan, a társadalom életében fontos szerepet betöltő foglalkozások képviselőinek, amilyenek például a tanárok.

Az oltás kapcsán Roy M. Anderson, aki korábban 10 évig a GlaxoSmithKline gyógyszergyár egyik igazgatója sem biztat gyors áttöréssel. Az ugyancsak a Lancetben publikált cikkében többek között arról ír, hogy 12-24 hónapig is eltarthat, mire mindenütt fel tudják futtatni az oltóanyag-gyártást, és ezzel együtt még évekbe telhet, mire mindenütt beoltják a lakosság akkora hányadát, ami már biztosítja a nyájimmunitást. Hozzáteszi: a SARS-CoV-2 elleni védekezéshez ráadásul valószínűleg ismételt oltásra lesz szükség.