Van hatékonyabb a dán fogyókúrás gyógyszernél

Elemzések2024. feb. 21.F. P.

A tavalyi év a Novo Nordisk dán gyógyszergyártó testsúlycsükkentő és diabéteszes gyógyszerének sikerét hozta, a dán cég Európa legnagyobb tőzsdei vállalata lett. Az amerikai Eli Lilly viszont úgy tűnik, hatékonyabb gyógyszert hozott létre.

A dán Novo Nordisk korábban a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett gyógyszeréről kiderült, hogy hatékony fogyókúrás gyógyszer is, mivel az étvágyat csökkenti. Erősen túlsúlyos cukorbeteg pácienseken vették észre, hogy sokat fogytak, és sokkal jobban érzik magukat, mint korábban.

A legnagyobb lett Európában

A gyógyszer, amelyet két formában, Ozempic és Wegowy néven hoztak forgalomba, megkapta az engedélyt a fogyókúrás alkalmazásra, és mindenekelőtt a legnagyobb piacon, az USA-ban lett iránta óriási kereslet, annyira, hogy egy idő után már új pácienseknek nem is írták fel, hogy biztosan megkapják azok, akik már elkezdték a kezelést.

A dán cég végül óriási beruházásokba kezdett a gyártás felfuttatására, miközben árbevétele és profitja is a többszörösére nőt, olyannyira, hogy a dán GDP-t önmagában jócskán megemelte. A részvény ára 2019-ben indult emelkedésnek, de tavaly gyorsult fel a folyamat, olyannyira, hogy

a Louis Vuittont megelőzve Európa legnagyobb tőzsdei cége lett belőle.

Amerikai versenytárs

Közben azonban a konkurencia sem tétlenkedett: az amerikai Eli Lilly is kifejlesztett egy hatóanyagot, amely annyiban tér el a dán terméktől, hogy kétféle módon is kifejti hatását a diabétesz kezelésére, és a közemúltban elvégzett tesztek során az is kiderült, hogy a testsúlycsökkentésben is hatékonyabbnak bizonyult.

A klinikai tesztek még zajlanak, és eredményük csak 2025-ben lesz elérhető, de az eddigi tesztek, amint arról a CNBC már korábban beszámolt, azt mutatták, hogy az Eli Lilly gyógyszerei, a Monjaro és a Zepbond valóban nagyobb ütemben fogyaztották az erősen túlsúlyos betegeket, mint a dám Wegowy és Ozempic. A 72 hetes kísérlet során a 100 kg fölötti súlyú páciensek esetében a gyógyszer adagolásától függően 16-23 százalékos, nagyjóból kilóban is hasonló testsúlycsökkenést sikerült elérni.

Nagyobb lett, mint a Tesla

Az Eli Lilly termékei csak a közemúltban kapták meg az engedélyt a súlycsökkentőként való forgalmazásra, így ha felfut a termelés, komoly verseny indulhat a dánokkal, miközben más gyógyszergyárak is igyekeznek beszállni ebbe a szegmensbe. Az Eli Lilly árfolyama még nagyobb ütemben szárnyalt, mint a dán cégé: másfél év alatt a két és félszeresére emelkedett, és ezzel a Nvidia és a Meta mellett az S&P 500 indexben a legnagyobb árfolyamnyereséget elkönyvelő papírok közé került.

Az Eli Liily értéke 750 milliárd dollár lett, és ezzel a legnagyobb technológiai cégek és Warre Buffett befektetési társasága, a Berkshire Hathaway után, a Teslát megelőzve a világ 9. legnagyobb tőzsdei cége lett.

A gyógyszerek még meglehetősen drágák, de vélhetően csak idő kérdése, hogy a gyártás felfuttatása, a verseny beindulása és így a keresletiből kínálativá alakuló piac hatása lecsökkentse annyira az árakat, hogy szélesebb körben megfizethetővé váljon a kezelés.