Elon Musk is így fogyott le: a rejtélyes fogyasztó injekciók letarolták Amerikát

Hírek2023. márc. 4.Sz.A.

A vércukor és inzulinszintet szabályozó, cukorbetegeknek szánt készítmények elárasztották az Egyesült Államok fogyókúrás piacát. Rengeteg híresség heti egyszeri injekcióval fogyott le, köztük Elon Musk is - legalábbi ezt állítják. A készítmények drágák, és hosszú távú hatásuk ismeretlen - írja az Economist összefoglalója. A brit lap címoldalán egy hot dogba helyezett injekcióstű szerepel.

Egyél, add be az injekciót, majd ismételd - ezzel a címmel jelent meg az Economist legfrissebb száma, amely több cikket is szentel az Amerikában divatba jött új fogyasztószereknek, amelyek a vércukor és inzulinszintet szabályozzák. Hollywood-i hírességek, celebek és maga Elon Musk, a Tesla vezére is állítja: ezekkel az injekciókkal fogyott le.

A Novo Nordisc dán gyógyszergyár készítménye állítólag valóban hatásos: a testsúly 15 százalékát lehet leadni. A Wegovy nevű gyógyszert egyelőre Dániában, Norvégiában és az Egyesült Államokban lehet kapni.

A Wegovyhoz hasonló Ozempic nevű, cukorbetegség elleni gyógyszert is fogyásra használják újabban, sőt, az Eli Lilly amerikai gyógyszergyár is hamarosan ilyen készítményt dob a piacra - írja a brit lap.

Piaci elemzők szerint a glükóz- és étvágyszabályozásban meghatározó úgynevezett GLP-1 (glükagonszerű peptid-1) készítmények piaca 2031-re eléri a 150 milliárd dollárt, ami a rákellenes gyógyszerek jelenlegi szintjéhez közelíthet.

A lap felhívja a fogyelmet arra, hogy az elhízás nem csak a fejlett országokra jellemző, hanem a feltörekvő orszáhgokban is egyre nagyobb problémát okoz: 2025-re négy milliárd ember küzdhet túlsúllyal.

A legnagyobb mértékű testsúlynövekedés már olyan országokra jellemző, mint Egyiptom, Szaúd-Arábia és Mexikó.

Az elhízás miatti állami pluszkiadások 2035-re elérhetik a négyezer milliárd dollárt, a GDP 2,9 százalékát, vagyis a 2019-es 2,2 százalékos szintről jócskán megemelkednek. Ebben a hatalmas összegben az állami gyógyszerkasszák, a társadalombizosítás és a korai halálozás költségei vannak benne.

A fogyókúrás termékekre költött globális összeg már 250 milliárd dollárra tehető.

A Covid-járvány idején is látszott, hogy az elhízottság és a vírus által okozott megbetegedések között van összefüggés, az elhízottak körében magasabb volt a halálozás aránya.

A Novo Nordisk gyógyszergyár hatalmas haszonra tett szert a készítmények terjedése miatt: két év alatt megduplázták árbevételüket, amely 326 milliárd dollárra emelkedett, így a világon a második legértékesebb, tőzsdén jegyzett gyógyszercég lett.

Egyes szakértők szerint az elhízott amerikaiak fele a GLP-1 készítményeket szedheti majd az évtized végén.

Drága és kockázatos

Ennek ellenére két fő kérdés maradt: a gyógyszerek biztonsága és megfizethetősége - írja az Economist.

A gyógyszerek hosszú távó hatása és mellékhatásai nem ismertek: egyelőre csak a hányinger és hasmenés van feltüntetve enyhe mellékhatásként.

A szedés utáni terhességre gyakorolt mellékhatásokról is kevés az információ, és az sem biztos, hogy milyen hosszú ideig őrizhető meg a készítmények segtségével leadott testsúly, visszahízhatnak, vagy akár még több pluszkilót is felszedhetnek később az injekciókat használók.

Az sem világos, mennyi ideig szükséges szedni a gyógyszereket, a kockázatokhoz az is hozzátartozik, hogy lesznek, akik akár egész életükben rá lesznek utalva a gyógyszerszedésre.

A Wegovy havonta 1300 dollárba (465 ezer forintba) kerül, az Ozempic ára pedig 900 dollár (320 ezer forint), vagyis a hosszútávú szedés óriási összegekbe kerülhet.

Elsősorban a tartós fogyasztás mellékhatásait kell megállapítani, emellett az elhízás elleni stratégiákra helyezni a hangsúlyt - véli a lap, amely azonban az elhízás elleni küzdelemben lehetőségként is tekint a készítményekre.

Bedros J.Róbert obezitológiai tanszékvezető az elhízással kapcsolatban lapunknak adott interjújában kifejtette:

sok sajtóhír terjed arról, hogy cukorbetegek számára javasolt gyógyszerekkel fogynak celebek. Pedig a gyógyszer önmagában nem hatásos, csak kiegészítő szerepet játszik az életmódváltásban.