Váratlan helyen jött létre egy új techóriás

Elemzések2024. ápr. 20.Veres Szabolcs

A kreatív iparágak évről évre egyre nagyobb befolyást gyakorolnak a modern társadalom életének különböző területeire. Közép-Ázsia országaiban a kreatív iparágak potenciálisan új tényezőnek számítanak a nemzetgazdaságok növekedésében. Üzbegisztánban az elmúlt években az induló vállalkozások és üzleti projektek támogatása képezte az üzbég reformok alapját. Ebben a tekintetben az egyik legfontosabb terület a humán tőke továbbfejlesztése a kreatív képességek, az innovatív vállalkozói szellem és az innováció fejlesztése volt - írja az elemzésében Veres Szabolcs, az Eurázsia Központ kutatója.

Több tekintetben is Üzbegisztán termékeny talaj az induló vállalkozások számára, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a közép-ázsiai országban a 30 év alattiak a több mint 35 milliós lakosság mintegy 60%-át teszik ki. Ezen kívül Üzbegisztán több mint 76%-os internet-penetrációt és több mint 75%-os okostelefon-penetrációt élvez.

2020-ban a közép-ázsiai országnak közel 1200 induló vállalkozása volt, ezek 85%-a csupán a kezdeti szakaszban volt. Az Ázsiai Fejlesztési Bank becslései alapján a fintech startupok 30%-os részesedéssel uralták a piacot, ezt követték az e-kereskedelmi startupok 27%-kal.

Az Uzum nevű vállalat Üzbegisztán első technológiai „óriása”.

A cég egy e-kereskedelmi startup, amely online vásárlást, fintech-et és élelmiszerszállítást kínál több millió üzbég vásárlónak. Az elmúlt év során 1,16 milliárd dolláros értékével Üzbegisztán elsőszámú startup vállalkozása lett.

Az Uzum, amelyet Dzsaszur Dzsumaev, a KupiKupon társalapítója és Borisz Dobrodejev, a VKontakte orosz közösségi háló korábbi vezérigazgatója alapított, egy alkalmazáson keresztül nyújt e-kereskedelmi szolgáltatásokat és banki projekteket magánszemélyek, valamint kis- és középvállalkozások számára.

A befektetők darabonként kevesebb, mint 5%-os részesedéssel rendelkeznek. Az üzbég cég nagyrészének tőkéjét egy kaliforniai cég, a FinSight Ventures teszi ki.

Az Uzumnak agresszív tervei között szerepel, hiszen a jövőben azt tervezik, hogy elindítják Üzbegisztán legnagyobb e-kereskedelem logisztikai komplexumát, amely reményeik szerint 2,5-szeresére növeli majd a vállalkozás forgalmát, valamint 500 ezer négyzetméterre tervezik bővíteni a saját raktári infrastrukturájuk területét a rendelések hatékonyabb és gyorsabb kiszállítása érdekében.

Ugyanis 2023 végére az Uzumnak havi 10 millió felhasználója volt, az e-kereskedelmi bevétele pedig meghaladta a 150 millió dollárt.

A grandiózus logisztikai tervek mellett az első üzbég tech-óriás következő lépése a nemzetközi tőzsdékre történő belépés lesz, amelyet 2026-ra terveznek, melynek érdekében a vállalat minden lehetőséget mérlegel az optimális tőkebevonás érdekében. A forgatókönyvek szerint a taskenti tőzsdére és/vagy az abu-dzabi tőzsdére történő belépéssel lehet kalkulálni.

Az eddig elért eredmények azt mutatják, hogy az Uzum országos vezető szerepet tölt be az olyan kulcsfontosságú üzleti egységekben, mint a fintech és az e-kereskedelem, ami a jövőben lehetővé teszi számára, hogy kövesse a szomszédos kazah Kaspi.kz példáját, és az üzbég technológiai piac önálló vezetőjévé váljon.

Az Uzum kilátásait tovább javítja, hogy Üzbegisztán Közép-Ázsián belül is erős gazdasági növekedést mutat. Az üzbég Gazdasági és Pénzügyminisztérium 2024-es költségvetési előrejelzése a gazdasági növekedés további bővülését jelezte előre.

Ha figyelembe vesszük a jelenlegi világpolitikai és világgazdasági helyzetet az üzbég gazdaság növekedési üteme 2023-2024-ben várhatóan 5.6 és 5.8% között lesz. A 2025-2026-os időszakban az ország gazdasági növekedése pedig várhatóan 6.2-6.4%-kal növekedhet.

Ugyanakkor a IMF, a Világbank és az Ázsiai Fejlesztési Bank is stabil, 5,5 és 5,8% közötti növekedést prognosztizál Üzbegisztán számára, ami összhangban van a nemzeti előrejelzésekkel.

A szerző az Eurázsia Központ kutatója.