Varga: olyan erős a bankszektor, hogy már exportáljuk is a modellt

Elemzések2019. ápr. 4.Növekedés.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter Magyar Bankszövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi pénzügyi fórumon beszélt többek között a pénzügyi szektor és a gazdaságpolitika kapcsolatáról.

Születésnap

A most 30 éves Magyar Bankszövetség nem csak az egyes bankok működését segíti, de a kormány partnere is egyúttal. A magyar gazdaság optimális működési környezetet kínál a pénzügyi szektornak, amely kiterjedt hitelezési tevékenységével segíti a magyar vállalkozások növekedését, versenyképességük javítását és a beruházásaik bővítését.

Varga Mihály köszönetét fejezte ki a bankszövetségnek a munkáért, amellyel számos kormányzati program eredményességéhez hozzájárultak, mint például a családi otthonteremtési kedvezmény.

Erős szektor, együttműködés

A szektor erejét mutatja az is, hogy van olyan bank, amely az elmúlt 30 év alatt több térségbeli országban hozott létre leánybankokat, melyek a hazai üzleti modellt a többi országban eredményesen, a helyi piaci körülményekhez igazodva alkalmazza.

A gazdaságpolitikai döntéshozók és a bankok együtt kell, hogy működjenek, hiszen a gazdaság optimális működéséhez szükség van a gazdaságpolitikai célokat támogató bankrendszerre. A bankoknak is fontos a fenntartható növekedés és az ország tartós pénzügyi egyensúlya.

Új befektetési lehetőség

A pénzügyminiszter a közeljövőt illetően elmondta, hogy minden mostaninál kedvezőbb hozamot biztosító lakossági állampapírt fognak kibocsátani, melynek értékesítésében nagy szerep hárulhat a bankokra.