Warren Buffett egy olajcéget zsákol, szinte bármennyit hajlandó megvenni

Elemzések2024. jún. 18.Fellegi Tamás

A világ leghíresebb befektetője 9 tőzsdenapon át vásárolta az Occidental Petroleum részvényeit, és cége, a Berkshire Hathaway már 29 százalékot birtokol az olaj-, és gázcégben.

Miközben BYD és Apple részvényeiből már elad Warren Buffet cége, realizálva a hatalmas nyereséget rajtuk, addig az Occidental Petroleum papírjait továbbra is vonzónak tartja, és bármilyen nagy részesedése van már a cégben, tovább vásárolja a részvényeket. Most 9 nap alatt 7,3 millió részvényt vásárolt 60 dollár körüli áron a CNBC szerint, és így 225 millió részvényt birtokol, ami az összes részvény 28,8 százaléka. 

Emellett a Berkshire Hathaway 10 milliárd dollár értékben az olajcég elsőbbségi részvényeiből is birtokol, valamint warrantokat (vételi opciókat) 83,9 millió törzsrészvényre összesen 5 milliárd dollárért, ami részvényenk 59,62 dolláros árfolyamot jelent. Ezeket még 2019-ben szerezte, amikor segített megfinanszírozni az Occidentalnak az Anadarko Petroleum megvásárlását.

Ha a warrantokat lehívja és az elsőbbségi részvényeket is törzsrészvényekké alakítják,

Buffett cégének részesedése már 40 százalék fölötti az Occidental Petroleumban.

Buffett hangsúlyozta, hogy nem akarja átvenni az irányítást a cég fölött, de engedélyt kapott a szabályozó hatóságtól, hogy 50 százalékos részesedést szerezzen.

Buffett közölte, hogy elolvasta az első negyedéves eredmény kapcsán kiadott céges tájékoztatót a további tervekről, és akkor döntött a további vásárlás mellett. Ahogy mondta:

minden szót gondosan elolvasott, és megállapította, hogy pontosan azt tenné ő is, amit ott leírtak.

Hozzátette, hogy a cég vezérigazgatója, Vicki Hollub kiválóan vezeti a társaságot.

A guru elmondta még, hogy a 2022-es bezuhanásban vett meg 14 százaléknyit a cég részvényeiből 7 milliárd dollárért, mindössze két hét alatt.