Szudánra is kiterjedt az orosz-ukrán háború

Globál2024. feb. 6.F. P.

Úgy tűnik, az ukrán-orosz háborút is vívhatják globálisan, anélkül, hogy világháború lenne, vagy akár csak formálisan belépne harmadik ország. Az instabil, központi kormányzat nélküli országokban sok minden megtörténhet.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy instabil rendszerű afrikai országokban az orosz erők is megpróbálnak beavatkozni, tavalyig ezt a Wagner csoport tette. Tulajdonképpen ez is volt a Wagner létjogosultsága: látszólag magánhadsereg volt, ami így hivatalosan nem az orosz államot képviselte.

Az orosz-ukrán háborúban már nincs szükség magánhadseregre, mivel azt a két ország reguláris hadserege vívja, tavaly azonban még Afrikában, ezen belül Szudánban jelentős szerepet játszott az ottani polgárháborúban.

Ami viszont meglepő, hogy az ukrán speciális egységek is beszálltak, kifejezetten az oroszok elleni harc céljából.

A Kyiv Post most videót mutatott be arról, hogy az ukrán különleges erők Wagner-harcosokat hallgatnak ki Szudánban.

A kihallgatott katonák egyik elmondja, hogy a Wagner harcosa, céljuk a helyi kormány megdöntése, és Csádon keresztül érkeztek.

Tavaly novemberben a lap hozzájutott két videóhoz, melyen az látszik, hogy az ukrán speciális erők az orosz zsoldosokra vadásznak. A Kyiv Post forrásai az ukrán speciális erőktől elmondták, hogy egyik feladatuk az orosz erők és helyi terrorista partnereik elpusztítása Szudánban. 

Tavaly májusban Kirilo Budanov, a speciális erők vezetője javasolta, hogy az orosz háborús bűnösöket mindenhol a világon el kell pusztítani, bárhol is legyenek. Ebbe a stratégiába beleillik

egy ukrán művelet, melynek keretében az ukrán speciális erőket bevetik Szudánban, vagy akár máshol is, ahol orosz egységek harcolnak, legyenek azok államiak vagy zsoldosok.

A két szemben álló fél így óhatatlanul két különböző szudáni erőt támogat a polgárháborúban, ahol az oroszok célja számukra baráti erőket hatalomra juttatni az országban (mint egykor a hidegháború idején), az ukránok célja pedig az oroszok gyengítése, bárhol is legyenek, amíg tart Ukrajna elleni orosz invázió.