Trump nem fogja magára hagyni Ukrajnát barátja szerint

Globál2024. feb. 25.F. P.

Donald Trump se hagyhatja, hogy Putyin legyőzze Ukrajnát és a nyugatot, pláne, hogy még ő szállított Javelin típusú tankelhárító fegyvereket, melyekkel olyan sikerrel lőtték ki az orosz páncélosokat Kijev ostrománál. Minderről a volt brit miniszterelnök, Boris Johnson beszélt.

Trump elnöksége esetén több okból sem tenné meg, hogy elsétál Ukrajnából és hagyja, hogy Putyin legyűrje az országot - mondja Boris Johnson, aki miniszterelnöksége alatt baráti viszont ápolt az előző amerikai elnökkel. Az Ukrainska Pravda szerint Trump elnöksége alatt erősen támogatta Ukrajnát: ő fegyvereszte fel többek között Javelinekkel, amelyek olyan hatékonyak voltak, hogy az orosz tankok el sem jutottak Kijevig, mivel még előbb kilőtték őket.

Ezek után rosszul jönne ki, ha magára hagyná az országot, de ennél sokkal erősebb érv, hogy Trump nem vállalhat egy teljes nyugati kudarcot, kapitulációt. Hogyan tehené úgy naggyá újra Amerikát, ahogy szlogenje szól, ha hagyná, hogy egy orosz diktátor megalázó vereséget mérne az egész nyugatra, az élén az Egyesült Államokkal? Az USA vezetésével 3 éve tartana az ukrán ellenállás támogatása, mire Trump elnöki pozícióba kerülne, így ennyi idő összes erőfeszítése, és az alatta elköltött hatalmas összeg lenne utólag hiábavaló.

Johnson szerint ugyanakkor Trump megfizettetné az európai Nato-tagállamokkal a maguk részét, azaz a GDP 2 százalékát, ahogy ezt a szerződés elő is írja. Valószínűleg felajánlana valamilyen megoldást Putyinnak, majd ha az nem megy bele, megduplázá Ukrajna támogatását. Ez így volt a Kína elleni kereskedelmi háborúban: Trump időnként megdühödött, és jó nagyokat emelt a kínai árukra kivetett vámtarifákon. Döntései érzelmi alapúak és hirtelenek, amitől Putyin is tarthat, emellett Trump sikerre vágyik, nem kudarcra.