A magyar felső tízezer világára ablakot nyitottak - milliárdok felett ülnek

Hírek2024. feb. 25.Növekedés.hu

Mintegy 660 millió forint befektetés, közel egymilliárdnyi ingatlan, ennek dupláját érő vállalkozás és közel ötszáz millió forintnyi pénz külföldön - így néz ki egy "átlagos" felső tízezerhez tartozó család ma Magyarországon.

Ők birtokolják a magyar lakosság teljes, örökölhető vagyon tömegének mintegy 15 százalékát, ennek a családonként átlagosan mintegy 4,1 milliárd forintos összvagyonnak közel a felét (48 százalékát) teszi ki a cégtulajdon és 24 százalékát a magántulajdonú ingatlan.

További 16 százalékát itthon, 12 százalékát pedig külföldön kezelik. Az elmúlt három év kihívásai – így elsősorban a recesszió, a háborús konfliktusok, az energiaválság és a dráguló finanszírozás – ellenére a legvagyonosabb családok mintegy 40 százalékkal gazdagodtak.

Nemzetgazdaságilag is jelentős szegmensről van szó, amely ma több súlyos problémával is küzd, amit a hazai pénzügyi rendszer nem tud megfelelő komplexitással kezelni. 

Egyre égetőbb kérdés a hazai családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozásoknál a generációváltás, másrészt a felső tízezer megtakarításait a fejlett piacokhoz képest túlzottan alacsony kockázatvállalás jellemzi. 

“Emiatt az elmúlt öt évben a tízezer legvagyonosabb család átlagosan 150 millió forint hozamtól esett el" - hangzott el a családi vagyonkezeléssel foglalkozó hazai wealth management szolgáltató, az APELSO csoport sajtótájékoztatóján, ahol Magyarországon elsőként jelentették be családi vagyonkezelő elindítását.

A felső tízezer birtokolja a hazai cégérték 50 százalékát

A felső tízezer család döntően családi vállalkozásból szerezte a vagyonát: ez a szegmens birtokolja a hazai cégérték 50 százalékát.

Mivel Magyarországon mintegy kétezer családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozás többségi tulajdonosa múlt el 55 éves, néhány éven belül nemzetgazdasági szempontból is égető kérdéssé válik a generációváltás.

Ezek a cégek ugyanis összesen mintegy 120 ezer főt foglalkoztatnak, és együttesen 6.381 milliárd forintos nettó árbevételt és 751 milliárd forintos adózott eredményt produkálnak - mondta el a sajtótájékoztatón Kállay András, az APELSO csoport bizalmi vagyonkezeléssel foglalkozó cége, az APELSO Trust Zrt. partnere.

A főbb kockázatokat e cégek szempontjából jellemzően a cégvezető, tulajdonos hirtelen halála, a családi vagyon szétaprózódásának veszélye és a likvidítási zavarok jelentik - tette hozzá Kállay András.

A leggazdagabbak sem elég bátrak – családonként átlagosan 150 millió forint hozam maradt el

A legvagyonosabb családok számára a másik fő kihívást a likvid befektetések esetében látható – a fejlett piacokhoz képest túlságosan alacsony – kockázatvállalás jelenti.

A hazai felső tízezer likvid befektetéseit megvizsgálva szembetűnő a kockázatosabb, elsősorban alternatív eszközök meglepően alacsony szintje: míg itthon ezek aránya az összes befektetés csupán mintegy 6 százalékát teszi ki, addig például az Egyesült Államokban az 52 százalékot is elérik - mutat rá az APELSO Trust Zrt. partnere.

Az alacsony kockázatvállalást jelentős részben különböző eszközosztályok (például a kockázati tőke vagy a fejlesztő ingatlanalapok) hiánya okozza itthon,

ami diverzifikációs problémához vezet, és összességében jelentősen csökkenheti az elérhető reálhozam nagyságát.

Emiatt az APELSO számításai szerint egy-egy család az elmúlt öt évben összesen mintegy 150 millió forinttal kevesebb hozamot érhetett el likvid befektetésein, ami az összes családra vetítve hozzávetőlegesen 1500 milliárd forintot jelent öt év alatt - emelte ki a sajtótájékoztatón Kállay András.

A családi vagyonkezelés jelentheti a megoldást

„A legvagyonosabb tízezer hazai családot érintő kihívások megoldására hívtuk életre Magyarország első, angolszász mintára épülő wealth management szolgáltatóját.

Az APELSO a családoknak szóló vagyonkezelési szolgáltatások mindhárom pillérét kínálja, így vagyontervezést, befektetéskezelést és utódlástervezést illetve az ezekhez kapcsolódó vagyonkezelési, jogi, adózási és könyvelési megoldásokat is”- mondta el a sajtótájékoztatón dr. Antall György, az APELSO Trust alapító partnere.

Hozzátette: így lehetővé válik a családi vagyonok komplex, minden vagyonelemre kiterjedő nyilvántartása és kockázatkezelése, és ezzel a szegmenst sújtó problémák és kihívások komplex menedzselése is.

Ezt célozza a hazai független intézményi vagyonkezelési piac egyik legnagyobb szereplője, a Dialóg Alapkezelő megvásárlása, amely mostantól APELSO Capital néven bővíti a cégcsoport szolgáltatási palettáját. 

„Az APELSO transzparens árazási politikával és a befektetési szolgáltatóktól független, nyitott architektúrára építve tervezi a jelenlegi, 250 milliárd forintos kezelt vagyont öt éven belül 400 milliárd forintra növelni” - tette hozzá.