1068 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 21 beteg

Hírek2020. okt. 11.Növekedés.hu

1068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 37 664 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg – tizenheten közülük hetven év felettiek - így az elhunytak száma 954 főre emelkedett, 10 848-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 862 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 46%-a, a gyógyultak 32%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1252 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt akár egy napon belül is dinamikusan nő és változik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is. Ezért, ahogy az az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin elhangzott, az egészségügyi védekezés, a kórházi munkaszervezés és az esetleges vezénylések hatékony megszervezése érdekében a kórházaktól még teljesebb körű, valós idejű adatszolgáltatást kértünk a kórházban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetést igénylők számáról.

A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

A kormány a védelmi intézkedések meghatározásánál a járványról szóló nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszi. A magyar emberek által legtámogatottabb védelmi intézkedések többek között: a maszkviselés, a rendezvények korlátozása, az országhatár lezárása, és a távolságtartás.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.

23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.