Jövő héten jönnek az ipari, építőipari statisztikák

Hírek2020. okt. 11.MTI

Az ipari termelésről és az építőiparról jelenik meg statisztika a jövő héten, mindegyik adat elenyészően mozgatja meg a piacot.

 Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés augusztusi és első nyolc havi adatának második becslését. Az október 6-án kiadott első becslés szerint az ipari termelés augusztusban 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a júliusi 8,1 százalékos visszaesés után. Augusztusban az éves csökkenés mértéke 34,8 százalékponttal kisebb volt, mint áprilisban. Az előző hónaphoz viszonyítva 6,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban, az áprilisi termelés volumenét pedig 56 százalékkal haladta meg.

Az év első nyolc hónapjában 11,0 százalékkal kisebb volt az ipari termelés, mint a múlt év azonos időszakában.

Pénteken az építőipari ágazat augusztusi kibocsátásának adatát teszi közzé a KSH. Júliusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 21,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól; ebben a hónapban a koronavírus-járvány gazdasági hatása az építőipar egészére jelentős volt. Az épületek építése 18,8 százalékkal, az egyéb építményeké 22,9 százalékkal csökkent. Tavaly júliusban 30 százalék feletti növekedést mutatott a magas- és a mélyépítés egyaránt.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a júniusihoz mérten 3,5 százalékkal emelkedett az előző havi 6,0 százalékot követően.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,7 százalékkal, az egyéb építmények építésében 23,8, a speciális szaképítésben 14,8 százalékkal esett vissza a termelés. A megkötött új szerződések volumene 41,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 38,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,6 százalékkal kisebb lett, mint tavaly júliusban. Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállománya 21,0 százalékkal elmaradt a tavaly július végitől.