Elemző: a forint azonnali reakcióként gyengült a kamatdöntés után, a piac többre számított 

Hírek2021. okt. 19.Növekedés.hu

A nyáron elkezdődött jegybanki kamatemelési ciklus ma tovább folytatódott. A Monetáris Tanács mai döntésével az irányadó jegybanki alapkamatot 15 bázisponttal 1,80%-ra emelte. Emellett mind az egynapos fedezett betéti kamat, mind az egynapos fedezett hitelkamat 15 bázisponttal nőtt, 0,85 illetve 2,75%-ra. A döntés megegyezik az elemzői várakozásával, mely szerint a szeptemberi közléssel összhangban folytatódik a szigorítás. Ugyanakkor a forint azonnali reakcióként gyengült a kamatdöntés után, a piac többre számított - Nagy János, makrogazdasági elemző az MNB kamatemelésével kapcsolatban fejtette ki a véleményét.

A kamatdöntést követő közlemény a monetáris szigor fennmaradását ígérte. Az MNB véleménye szerint az inflációt övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak. A nyersanyag- és az energiaárak, valamint a nemzetközi szállítmányozás költségeinek emelkedése változatlanul magasabb, és a korábban vártnál tartósabb külső inflációs környezet irányába hat. Az átmenetileg fellépő keresleti-kínálati súrlódások, az egyes ágazatokban újból szűkössé váló munkaerőpiaci kapacitások az élénk bérdinamikával párosulva szintén felfelé mutató inflációs kockázatot jelentenek - véli Nagy János.

Az MNB az állampapír-vásárlási programot a heti vásárlások mennyiségét és szerkezetét rugalmasan alakítva, a szükséges mértékben és a szükséges ideig használja. A Monetáris Tanács legközelebb 2021 decemberében határozza meg a heti vásárlások következő negyedévre érvényes célmennyiségét - mutat rá a gazdasági elemző. 

Nagy János szerint a Monetáris Tanács elkötelezett az árstabilitás elérése és fenntartása mellett. A döntéshozók megítélése szerint az inflációs kilátásokat továbbra is felfelé mutató kockázatok övezik, amelyek a korábban vártnál tartósabbak lehetnek. Emiatt a Tanács a kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását tartja szükségesnek. A Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Virág Barnabás jegybanki alelnök a kamatdöntést követően, egy szakmai fórumon előadott közlése alapján az MNB várakozása szerint elnyúló inflációs periódus következik, ezért a korábban vártnál hosszabb szigorítási periódusra számíthatunk. A kamatemelések előreláthatólag 2022-ben is folytatódnak. Ennek fényében a jövő évi kamat előrejelzésünket revízió alá vonjuk. Míg az idei év végén változatlanul 2,1%-os jegybanki alapkamatra számítunk - zárja gondolatait Nagy János.