1500 milliárdból fejlődhet a magyar felsőoktatás

Hírek2021. feb. 3.MTI

A kormány tervei szerint 1500 milliárd forintból fejlődhet, erősödhet a magyar felsőoktatás - emelte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán szerdán közzétett videóban.

Schanda Tamás hozzátette: ahhoz, hogy ezt a hatalmas összeget a lehető legjobban tudják hasznosítani, maguknak az intézményeknek is korszerűbbé kell válniuk, ennek hatékony eszköze a modellváltás.

A magyar kormány célként határozta meg, hogy Magyarország Európa öt legversenyképesebb és legélhetőbb országa közé tartozzon 2030-ra - emlékeztetett az államtitkár.

Azt mondta, cél, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért korszerűbbé, versenyképesebbé teszik az oktatás egész rendszerét, így a felsőoktatást is.

Ebben az egyetemeknek óriási szerepük van. Az elmúlt években már több döntéssel, átalakítással támogatták, hogy a hazai felsőoktatás mind a hallgatóknak, mind az oktatóknak vonzó legyen.

A parlamenti államtitkár kitért a duális rendszer elindítására, és arra, hogy 2000-re növelték a doktoranduszok létszámát. Támogatni kezdték az intézményi és hallgatói kiválóságot, infrastruktúra-fejlesztéseket hajtottak végre - sorolta az eddigi lépéseket.

Ahhoz, hogy még versenyképesebbek legyenek az intézmények, további változtatásokat vezetnek be. Az egyetemi-főiskolai autonómia fontosságához nem fér kétség, de emellett az is fontos, hogy hatékonyan működjenek az intézmények és eredményesek legyenek, ezért - tette hozzá - modellváltásra van szükség a felsőoktatásban.

Kifejtette: az új modell hatékonyabban támogatja az egyetemeket abban, hogy a társadalmi, gazdasági igényekre rugalmasan reagáló, a piaci folyamatok alapján működő szolgáltató központok lehessenek.

A kormány elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem új modellben működéséről döntött. Értékelése szerint ezzel az egyetem és az ország is jól járt.

Schanda Tamás azt mondta: ennek a sikeres modellnek a továbbgondolt változata szerint alakítanak át több intézményt is. A modellváltó egyetemek kikerülnek a követlen állami fenntartású intézmények köréből, a feladatellátáshoz szükséges infrastruktúra, az épületek az egyetemek tulajdonába kerülnek, a fenntartói jogok pedig egy kifejezetten erre a célra létrehozott vagyonkezelő alapítványhoz - magyarázta az új modellt az államtitkár. Úgy fogalmazott: "ez a záloga annak, hogy szabadabban működhessenek, a saját vagyon ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy versenyképesebbé váljanak".

Ahhoz, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, a legfontosabb alap a szabadabb és versenyképesebb felsőoktatás, ennek megvalósításához teremtenek korszerűbb és kiszámíthatóbb körülményeket - hangoztatta Schanda Tamás.