Széttépték tavaly a szuperkötvényt, két kihívója azonban akadt

Elemzések2021. feb. 3.Harsányi Péter

A kockázatmentes és az alacsony kockázatú termékek között továbbra sincs versenytársa a szuperállampapírnak. A részvények és a PEMÁP papírok ugyanakkor jobb hozamot kínálhatnak. A MÁP Plusz állománya év végére áttörte a lélektani 5000 milliárd forintot. Az idén további 1000 milliárddal nőhet a lakossági papírok állománya.

Megvan az 5000 milliárd

Tavaly év végére 5200 milliárd forint felé emelkedett a Magyar Állampapír Plusz állománya, mely egyértelmű bizonyítéka a papír sikerességének. A második legkeresettebb lakossági állampapír a PMÁP, azaz a Prémium Magyar Állampapír volt, melynek állománya elérte a 2300 milliárd forintot. A sorban a közel 1100 milliárd forinttal büszkélkedő egyéves Magyar Állampapír következik.

Lakossági állampapírok állománya, milliárd forint

Forrás: Államadósság Kezelő Központ

Stabil kereslet

A viszontagságos tavalyi évben is stabilan alakult a MÁP Plusz értékesítése.

2020 eleje óta hetente átlagosan 49 milliárd forint értékben jegyzett a lakosság a szuperállampapírból.

Még 2020 áprilisában, a járvány első hulláma idején is 20 milliárd forint feletti volt a heti szintű értékesítés.

MÁP Plusz, heti értékesítésett mennyiség, milliárd forint

Forrás: Államadósság Kezelő Központ

Összehasonlításképpen a külföldi intézményi befektetők tavaly tavasszal menekülőre fogták, március második felében 300 milliárd forinttal csökkentették magyar állampapír állományukat, ami magába foglal egy-egy nap alatt bekövetkezett, 150 milliárdos csökkenést.

A bajban ráadásul a megnőtt a külföldiek étvágya és csak magasabb hozam mellett vásároltak új államkötvényeket.

A lakossági állampapírok nélkül lényegesen nagyobb lett volna hazánk külső sérülékenysége, amit erősebb külföldi eladói hullám, illetve a nagybani piacon jelentősebb a hozamemelkedés kísért volna.

A MÁP Plusz állományának és a külföldi befektetők által birtokolt állampapírok változása

Forrás: MNB

Idei tervek

Az Államadósság Kezelő Központnak továbbra is kiemelt célja, hogy a háztartások kezében lévő lakossági állampapírok állománya 11000 milliárd forintra emelkedjen 2023-ra a tavaly év végi 9200 milliárdról. Ez a 2018. év végi állomány megduplázását jelentené.

Az idei finanszírozási tervben nettó 1000 milliárd forint lakossági állampapír-kibocsátás szerepel.

További kiemelt cél a lakosság tulajdonában lévő állampapír-állomány futamidejének növelése, illetve a digitális csatornákon történő értékesítés erősítése.

A MÁP Plusz térnyerésének hatására hosszabbodott a lakossági és így a teljes államadósság átlagos hátralevő futamideje. Ez érdemben mérsékli a megújítási kockázatot.

Az Államadósság Kezelő Központ várakozásai alapján az államadósság átlagos hátralevő futamideje 4,2 évről 5,4 évre nőtt 2020-ban.

PMÁP

Továbbra sincs igazi vetélytársa a Magyar Állampapír Plusznak a kockázatmentes és az alacsony kockázatú termékek körében. A korábbi vetélytárs, vagyis az 5 éves inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jelenleg 1,25 százalékos kamatprémiumot kínál. Ehhez jön hozzá a 3,3 százalékos éves infláció, amivel együttesen 4,55 százalék a papír hozama.

Az MNB előrejelzései szerint idén, jövőre és 2023-ra rendre 3,5, 3 és 3 százalékos lehet a fogyasztói árindex.

Az elkövetkező években tehát a PMÁP hozama jó eséllyel elmarad a MÁP Plusz 5 százalékos kockázatmentes és adómentes átlaghozamától.

A MÁP Plusz visszaváltási lehetőségei ráadásul kedvezőbbek, így a rövidebb időhorizonttal rendelkező ügyfelek számára is alkalmas.

PEMÁP

A Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) 5 éves sorozata az eurózóna inflációján felül fizet jelenleg 1,25 százalékot. A papír devizaneme euró.

Az Európai Központi Bank előrejelzései szerint  tavaly 0,2, idén 1, jövőre 1,1, míg 2023-ban 1,4 százalék lehet a pénzromlás üteme az eurózónában.

Ennek tükrében évente legalább 2-3 százalékot kell gyengülnie a forintnak az euróval szemben, hogy a PEMÁP hozama utolérje a MÁP Pluszét.

Tavaly a koronavírus válság miatt ennek a többszöröse is megvalósult, azaz egyelőre nyerésre áll a PEMÁP a szuperállampapírral szemben. Feltételezve, hogy forintra számoljuk vissza a hozamokat.

A PEMÁP esetében ugyanakkor már deviza árfolyamkockázatot futunk, ezért a magasabb kockázatossága miatt nem hasonlítható össze a Magyar Állampapír Plusszal.

Kötvényalapok

A kötvénypiaci befektetési alapok vonzereje eléggé megcsappant. A kamatok rendkívül alacsony szinten vannak, így emiatt már kicsi a tere egy újabb komolyabb hozamsüllyedésnek, ami jótékonyan szokott hatni a kötvények árfolyamára.

A pillanatnyilag elérhető kötvénypiaci kamatlábak a 3 és az 5 éves lejáratokon mindössze 1 és 1,4 százalék körül mozognak. Könnyű belátni, hogy a kötvényalapoknak nincs reális esélyük a MÁP Plusszal szemben.

Ingatlanok

Az ingatlanok, ingatlanalapok kockázatosság szempontjából a részvények és a kötvények közé tehetők. 2020 során jellemzően jócskán alulmúlta az ingatlanalapok teljesítménye a MÁP Plusz 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamát.

A bérleti díjakat a kereskedelmi ingatlanok esetében ugyan fizetni kellett, de a gyengébb környezetben ezúttal már nem támogatja az alapokat az ingatlanárak emelkedése. Esetenként ráadásul szükséges volt a szerződések újratárgyalása.

A kilátásokat figyelembe véve az ingatlanpiacnak jó két évre is szüksége lehet, hogy újra érezhetően növekedni kezdjenek az árak.

Részvények

A részvények hosszú távon felülteljesíthetik a szuperállampapírt, ugyanakkor egy teljesen más kockázati szint mellett. Egy-egy piaci esés esetén meglehetősen nagy mínuszok is keletkezhetnek, amiből sokszor csak évek alatt lehet felépülni. Ráadásul a részvénybefektetések ajánlott időtávja minimum 5, de inkább 10 év. Sok megtakarító nem tud ilyen hosszú távban gondolkodni. Sőt, sokan nem tudják felvállalni a részvénybefektetéseken keletkező heves árfolyamkilengéseket.