16 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére, de még mindig csak 1100 forint körül alakul

Hírek2019. máj. 7.MTI

Az első negyedévben 1115 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ami 16 százalékos emelkedés éves szinten - derül ki a Trenkwalder és a BDO közel 7 ezer dolgozó béradatait feldolgozó elemzéséből.

Szinte az ország minden régiójában ezer forint feletti átlagos órabérre számíthatnak a fizikai dolgozók, az átlag az első negyedévben bruttó 1115 forint volt. Ez alól a Dél-Dunántúli és az Észak-Alföldi Régió képez kivételt, ahol a betanított munkát végzők körében az átlagos órabér 900 és 1000 forint között mozog - derül ki a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. és a BDO Magyarország tanácsadó vállalat közös felméréséből.

A szakmunkások azonban Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon már átlagosan 1250-1300 forint körüli átlagos órabérrel számolhatnak.

Hamrák Viktort, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője szerint a fizikai órabérek átlag feletti emelkedésében komoly szerepet játszik a minimálbér 8 százalékos emelkedése, illetve az is, hogy soha nem látott mértékű a betöltetlen álláshelyek száma, így tovább élesedett a vállalatoknak az elérhető munkaerőért folytatott versenye. 
Egyelőre nem látható komolyabb változás, ami azt jelzi előre, hogy az év hátralévő részében is dinamikus bérnövekedésre lehet számítani - tette hozzá a szakember. 

A felsőbb kategóriákban is gyorsult a béremelkedés üteme:

a BDO Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú magyarországi vállalat mintegy 500 középvezetőjénél idén az első negyedévben 5,2 százalékos éves bérnövekedést tapasztalt.

A BDO szerint tavaly ilyenkor 4,5 százalékos bérnövekedés volt tapasztalható ebben a körben, ami azt jelenti, hogy középvezetői szinten is felgyorsult a bérek emelkedése. 

Ebben a körben továbbra is magas, 4 százalék körüli a fluktuáció, ami vélhetően abból adódik, hogy egy munkahelyváltáskor

ez a munkavállalói réteg a tapasztalatok szerint akár 20-30 százalékos béremelést is el tud érni.