Nőttek a német gyáripari megrendelések márciusban

Hírek2019. máj. 7.MTI

Tavaly december óta először márciusban emelkedtek havi szinten a német gyáripari megrendelések, ám a növekedés üteme elmaradt az elemzői várakozásoktól és csak részleges fellendülést jelez a közelmúltbeli visszaesés után.

A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva januárban 0,6 százalékkal nőttek a német gyáripari megrendelések februárhoz képest. Elemzők 1,5 százalékos emelkedést vártak a februári 4,0 százalékos csökkenés után. 

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 6,0 százalékkal csökkentek a megrendelések márciusban az előző hónapban mért 8,1 százalékos visszaesés után. Elemzők rosszabb adatra, 6,2 százalékos csökkenésre számítottak. Márciusban a hazai megrendelések 4,2 százalékkal estek vissza, míg a külföldiek 4,2 százalékkal nőttek havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 8,6 százalékkal, a világ többi országáé pedig 1,4 százalékkal emelkedtek. 

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 1,5 százalékkal csökkentek, míg a termelőeszközöket gyártó vállalatoké 1,1 százalékkal nőttek februárhoz képest. A fogyasztási cikkek termelői 6,4 százalékos emelkedésről számoltak be.

Január-februárban havi összevetésben is jelentősen csökkentek a német gyáripar megrendelései, ami felszította azokat az aggodalmakat, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában folytatódik az ipari termelés csökkenése, ami aztán átgyűrűzik a szélesebb gazdaságba, és újabb stimulusokat követel. A legfrissebb adatok és felmérések viszont azt mutatják, hogy a német gazdaság feltehetően átlendült a holtponton és gyorsulásnak indult a növekedési ütem. Mindazonáltal sok minden függ a globális kereskedelmi feszültségektől, amelyek éppen a héten éleződtek ki újra, miután az amerikai elnök a kínai importcikkeket fenyegető pótvámok megemelésével fenyegetőzött.