18 éves mélypontra esett a WTI olaj ára

Hírek2020. márc. 30.MTI

Húsz dollár alá, tizennyolcéves mélypontra zuhant a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára a legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben hétfőn, mert felizzottak azok a félelmek, hogy hónapokig eltarthat a gazdasági-társadalmi bénultság az új koronavírus által okozott világjárvány következtében és tovább csökkenhet az üzemanyagok iránti kereslet.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent hétfőn eddigi napi mélypontján 8,3 százalékos mínuszban, 22,58 dolláron, a WTI pedig 7,4 százalékos veszteségben, 19,92 dolláron állt. A Brent ára 2002 novembere, a WTI-é pedig 2002 februárja óta nem volt ilyen alacsony. Közép-európai idő szerint délután fél háromkor a Brent hordónként 22,71 dolláron, a WTI pedig 20,23 dolláron forgott.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy a világpiaci árak már olyan alacsonyak, hogy számos olajvállalat tevékenysége veszteségessé válik, és a nagyobb költséggel működő kitermelőknek nem lesz más választásuk, mint leállítani a termelést, azért is, mert a tárolók majdnem teljesen megteltek.

A globális olajkeresletet drasztikusan vetették vissza az új típusú koronavírus által okozott járványhoz kapcsolódó szigorú utazási és gyülekezési korlátozások. Az olajpiac ellátási láncolatában súlyos zavarokat okozott a kereslet hihetetlen mértékű csökkenése, így a kiigazítás minden lehetséges alternatíváját be kell vetni áprilisban és májusban, ideértve a finomítók teljesítményének csökkentését, valamint a tárolás növelését.

A Goldman Sachs amerikai befektetési nagybank elemzői azt is lehetségesnek tartják, hogy soha nem tér vissza a világjárvány előtti szintre az ingázók és a légitársaságok által támasztott kereslet, amely napi mintegy 16 millió hordót, a globális igény nagyjából 16 százalékát tett ki.

A Brent határidős jegyzéseiben a májusi és a novemberi kontraktusok közötti különbség történelmi csúcsra, 13,45 dollárra, a WTI esetében pedig 12,85 dollárra, 2009 februárja óta a legnagyobb értékre emelkedett. Az azonnali jegyzésekben olcsóbb az olaj, mint a következő hónapokban, ami arra bátorítja a kereskedőket, hogy tárolják az olajat későbbeni értékesítésre.

"Lehetséges, hogy ez a lemorzsolódási játszma még lejjebb húzza az árakat, és már nem elképzelhetetlen a hordónként 10 dollár alatti ár sem"

- vélte Huszein Szájed, az FXTM, ciprusi székhelyű brókercég elemzője.

Ámbátor a világ számos országában a kormányok és a jegybankok intézkedéseket tettek a járvány gazdasági csapásainak enyhítésére, elemzők megkérdőjelezik ezek hatékonyságát. A JP Morgan amerikai bankház arra számít, hogy az idei év első felében a világgazdaság teljesítménye évesítve 10,5 százalékkal esik vissza.