2010 óta 37 százalékkal nőtt az ipari termelés

Hírek2017. dec 13.Növekedés.hu

Idén októberben 7,6 százalékkal bővült az ipari termelés, így az év első tíz hónapjában 5,4 százalék os növekedést regisztráltak. 2010 januárja óta az ágazat teljesítménye 37 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 20,3 százalékkal kal nőtt Magyarországon. Ez utóbbi eredménnyel hazánk az első helyen áll a régiós országok között, megelőzve az Európai Unió 7,9 százalékos átlagát.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar 8,2 százalékkal, a bányászat pedig 48 százalékkal járult hozzá az ágazat termelésének lendületes bővüléséhez. Ezt a pozitív tendenciát igazolja az is, hogy a feldolgozóipar 13 alágából egy kivételével mindegyiknél növekedést regisztráltak.

Amellett, hogy a járműipar teljesítménye 3,5 százalékkal erősödött az előző év azonos időszakához képest, a legsikeresebb feldolgozóipari alágnak számít, hiszen 2010 óta megkétszerezte a termelését. A járműgyártáshoz kötődő gumiipar szintén jó eredményt ért el, ugyanis 13,9 százalékkal erősödött a kibocsátása 2017 októberében. Ismét kétszámjegyű bővüléssel zárta a hónapot a fémipar, a kőolaj-feldolgozás, a textilipar és az elektronikai ipar, de a gépipar termelése is hasonló mértékben emelkedett. A területi megoszlás szerint Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés 2016 azonos időszakához képest. Az országos átlagot meghaladó növekedési dinamika jellemzi Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Észak-Magyarország térségét.

Az ágazat termelésének további növekedését fokozhatja, hogy a társasági adókulcs 2017. január 1-jétől 9 százalékra csökkent, de ugyancsak ennek a pozitív tendenciának a folytatását eredményezheti a feldolgozóipari beruházások első három negyedévben regisztrált 15,8 százalékos bővülése. 

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.