2010 óta 37 százalékkal nőtt az ipari termelés

Hírek2017. dec. 13.Növekedés.hu

Idén októberben 7,6 százalékkal bővült az ipari termelés, így az év első tíz hónapjában 5,4 százalék os növekedést regisztráltak. 2010 januárja óta az ágazat teljesítménye 37 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 20,3 százalékkal kal nőtt Magyarországon. Ez utóbbi eredménnyel hazánk az első helyen áll a régiós országok között, megelőzve az Európai Unió 7,9 százalékos átlagát.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar 8,2 százalékkal, a bányászat pedig 48 százalékkal járult hozzá az ágazat termelésének lendületes bővüléséhez. Ezt a pozitív tendenciát igazolja az is, hogy a feldolgozóipar 13 alágából egy kivételével mindegyiknél növekedést regisztráltak.

Amellett, hogy a járműipar teljesítménye 3,5 százalékkal erősödött az előző év azonos időszakához képest, a legsikeresebb feldolgozóipari alágnak számít, hiszen 2010 óta megkétszerezte a termelését. A járműgyártáshoz kötődő gumiipar szintén jó eredményt ért el, ugyanis 13,9 százalékkal erősödött a kibocsátása 2017 októberében. Ismét kétszámjegyű bővüléssel zárta a hónapot a fémipar, a kőolaj-feldolgozás, a textilipar és az elektronikai ipar, de a gépipar termelése is hasonló mértékben emelkedett. A területi megoszlás szerint Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés 2016 azonos időszakához képest. Az országos átlagot meghaladó növekedési dinamika jellemzi Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Észak-Magyarország térségét.

Az ágazat termelésének további növekedését fokozhatja, hogy a társasági adókulcs 2017. január 1-jétől 9 százalékra csökkent, de ugyancsak ennek a pozitív tendenciának a folytatását eredményezheti a feldolgozóipari beruházások első három negyedévben regisztrált 15,8 százalékos bővülése.