2024-ben magyar lazacot is ehetünk

Hírek2021. jún. 17.MTI

Mintegy 3 milliárd forintos támogatással csúcstechnológiával működő lazacfarmot alakítanak ki Zalaegerszegen - jelentette be Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. ügyvezető igazgatója.

A magyar tulajdonú Zalmon Kft. mintegy 3 milliárd forintos támogatást nyert el a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) a Magyarország számára lehívható Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMFF) forrásából.

A farm világszínvonalú technológiák és nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával a régió lazactenyésztésének úttörőjévé válhat.

A Zalmon Kft. céljai között nem csupán a prémium minőségű termékek forgalmazása szerepel, értéket és sikeres hazai márkát kívánunk létrehozni

- fogalmazott Sagyibó Viktor, ügyvezető.

A beruházás építése a tervek szerint 2022 elején indulhat meg, várhatóan 2024-től elsősorban a közeli európai országokba szállítják a Zalaegerszegen tenyésztett lazacokat.

A régió első, szárazföldön létesített lazacfarmjával az egyre növekvő európai igényeket szolgálnák ki hatékony és felelősségteljes módon, változtatva az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatokon.   

Sagyibó Viktor, a 2020-ban bejegyzett Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója a cég közleményében kifejtette:

hisznek a globális kihívásokra adott helyi válaszokban, a hazai akvakultúra és fenntartható haltenyésztés fejlesztése pedig jelentős ökológiai előnyökkel is jár.

Az a céljuk, hogy a régióban elsőként környezetkímélő és innovatív módon tenyésszenek gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes, egészséges és kiváló minőségű lazacokat.

A tervek szerint 2024-re elkészülő zalaegerszegi lazacfarm a kezdetekben közel 30 munkavállalót foglalkoztat, akiket féléves szakmai továbbképzéssel és tanulmányúttal készítenek fel a csúcstechnológiás rendszerek használatára.

A lazactenyésztéshez recirkulációs akvakultúra-rendszert - úgynevezett RAS technológiát - használnak. A telep a hazai vízkészleteket fenntartható módon hasznosítja újra.

Balaicz Zoltán polgármester szerint

a zalaegerszegi lazacfarm az egész régióban példaértékű fejlesztés, Magyarországon pedig kiemelt fontosságú környezetgazdálkodási, innovációs és élelmezésbiztonsági szempontból is.