240 kilométeres sebességű széllökésekkel csapott le Louisiana államra az Ida hurrikán

Hírek2021. aug. 30.MTI - Beregi Balázs - Washington

Lecsapott az Ida hurrikán Louisiana amerikai állam partjaira helyi idő szerint vasárnap délután. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli állam partjait a Mexikói-öböl felől az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta:

Az Ida az egyik leghevesebb vihar, amely a modern időkben Louisianában ért partot.

A kormányzó arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak otthon, és legyenek türelemmel, mert a hatóságok nem tudják, milyen gyorsan tudnak válaszolni a segélyhívásokra.

Fel kell készülniük arra, hogy a vihar elvonulta után még legalább 72 óráig otthonukban maradnak segítség nélkül. Mindent megteszünk azért, hogy ennél előbb odaérjünk, ehhez minden lehetséges erőforrás rendelkezésre áll

- tette hozzá.

A kormányzó arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Gárda 4900 tagját riasztották, valamint 195 vízi mentő jármű, 73 hajó és 34 helikopter is a rendelkezésükre áll, amelyekkel segíteni tudnak a lakosoknak.

Az egyesült államokbeli áramszünetek nyomon követésére létrehozott PowerOutage.us című honlap adatai szerint

Louisiana államban helyi idő szerint délután három órakor már 285 000 fogyasztónál nem volt áram.

Joe Biden elnök vasárnap délután felszólította a lakosokat, hogy hallgassanak a hatóságok szavára, és maradjanak biztonságos helyen mindaddig, amíg az Ida hurrikán el nem vonul. Biden a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) fővárosi központjában elmondott beszédében valószínűnek nevezte, hogy a hurrikán pusztítása óriási lesz. Ígéretet tett arra, hogy előteremtik az összes szükséges eszközt a mentéshez és a helyreállításhoz, amelyek azonban néhány helyen hetekig is eltarthatnak.

A Business Insider című amerikai hírportál beszámolója szerint

a négyes fokozatú Ida csaknem egymillió házat fenyeget Louisiana, Alabama és Mississippi államok part menti területein, ezek akár meg is semmisülhetnek.

A várható károkról a kaliforniai székhelyű CoreLogic elemző vállalat készített összesítést. Becslésük szerint a hurrikán okozta károk meghaladják majd a 220 milliárd dollárt.

Az Ida az idei hurrikánidény kilencedik trópusi vihara, és a negyedik, amely hurrikánná erősödött.

Tizenhat éve ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a hármas erősségű Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét.

Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a védgátrendszer hiányosságai miatt a város területének nyolcvan százaléka víz alá került. A Katrina volt az egyik legpusztítóbb feljegyzett hurrikán az Egyesült Államok történetében. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.