36 magyar cég kapott 32 milliárd forintot

Hírek2019. dec 30.MTI

A kormány folytatja az egyik legeredményesebb befektetés-ösztönzési programját, a nagyvállalati beruházási támogatás programot - mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: számos olyan magyar vállalat van, amelyek az Európai Unió előírásai miatt méretükből adódóan elesnek az uniós pályázati forrásoktól. A költségvetés helyzete lehetővé teszi, hogy a kormány közvetlenül, költségvetési forrásból támogassa a magyar vállalatok fejlődését. Jelezte: 2015 óta a program keretében mintegy 80 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a kabinet a vállalkozásoknak, amelynek köszönhetően több mint 200 milliárd forint értékű fejlesztés és 2400 új munkahely jött létre.

Marczinkó Zoltán jelezte: a legutóbbi kormányzati döntéssel 32 milliárd forint támogatást ítéltek meg 36 magyar vállalkozásnak, amellyel 79 milliárd forint beruházás valósulhat meg a következő időszakban Magyarországon. Példaként a győri Rábát említette.

Jelezte: kiegyensúlyozott a támogatások területi megoszlása, az ország legtöbb megyéjében ezúttal is talált a kormány támogatható projektet.

Hozzátette, a program keretében azokat a beruházásokat támogatják, amelyek új technológiák bevezetését segítik, illetve kapacitásbővítést jelentenek, emellett az árbevétel, illetve az export növekedésével - mérhető módon - emelik a vállalat versenyképességét. Egyúttal a költségvetés számára is adó- és járulékbevétel növekedéssel járnak együtt - fűzte hozzá.

Marczinkó Zoltán azt mondta, a programmal tehát mindenki jól jár, a támogatott vállalat, amely beruház, a magyar családok, amelyeknek munkahelyet kínálhat a cég, és a költségvetés is, az egyre emelkedő adóbevételek ugyanis újabb fejlesztések finanszírozását teszik lehetővé.