46 milliós MNB-bírságot kapott a MagNet Bank

Hírek2021. márc. 11.MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 46,25 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra, egyebek közt a felügyelő bizottság és a belső ellenőrzés működésében feltárt problémák, továbbá betétbiztosítási, hitelkockázati, illetve az IT-biztonságra és a tőkeszámításra vonatkozó hiányosságok miatt. A jogszabálysértéseknek nincs hatásuk a bank biztonságos működésére és az ügyfelekre - közölte a jegybank az MTI-vel csütörtökön.

Az MNB több helyszíni ellenőrzést is magában foglaló, csoportszintű átfogó vizsgálatot tartott a MagNet Banknál és leányvállalatánál, a MagNet Faktor Zrt.-nél. Az ellenőrzés a 2018. március 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat megállapította: a bank hitelkockázati limitszabályozása nem tudta maradéktalanul kezelni a kockázati koncentrációt.

A vállalati hitelezésben a hitelintézet nem alkalmaz hatékony döntéshozatali, kockázatazonosítási eljárásokat, és fejlesztendő monitoring tevékenysége is.

Egyes problémás ügyfelek hiteleit a bank nem kezelte átstrukturáltként, több esetben pedig elmaradtak az ügyfélminősítések felülvizsgálatai, vagy nem tükrözték az ügyfél valós kockázatát. Több ponton jogsértőnek bizonyult a bank fedezetkezelési rendszere is

- közölték.

A MagNet Banknál a belső ellenőrzési létszáma nem volt összhangban a bank méretéből és jellegéből adódó kívánalmakkal. Több esetben ellentmondásos volt az összeférhetetlenségek feltárására, nyilvántartására vonatkozó belső szabályozás és a tényleges nyilatkozatok tartalma is.

A bank konszolidált biztosított betétes adatállománya formailag és tartalmilag sem volt megfelelő, és többször eltért a betétnyilvántartó rendszer, illetve az OBA-adatszolgáltatás adataitól.

Az informatikai biztonság terén a bank nem biztosította a jogszabályban előírt gyakoriságú kockázatelemzést, miközben problémák merültek fel egyes éles üzemű rendszerek verziójának támogatottságával is.

Mindezek miatt a jegybank április 30., június 30. és szeptember 30-i határidővel kötelezte a MagNet Bankot a feltárt problémák megszüntetésére. A hitelintézetnek az előírtak végrehajtásának ellenőrzéséről készített - a vezető testületek által megtárgyalt, jóváhagyott - belső ellenőri jelentéssel szükséges beszámolnia azok megtörténtéről.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt jogsértések súlyosságát, kockázatosságát, azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, és rendszerszintű probléma volt, illetve azt is, hogy a hitelintézet az MNB korábbi határozatában foglalt egyes kötelezéseket sem teljesített. Enyhítő körülménynek számított a bank együttműködő magatartása, illetve, hogy már az eljárás alatt megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését.