Az MNB megbírságolta a a Raiffeisent

Hírek2020. nov. 2.Növekedés.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy sor hiányosság miatt összesen 49 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra és a Raiffeisen Corporate Lízingre, és kötelezte az intézményeket a jogsértések megszüntetésére.

Az MNB hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy a feltárt problémák nem befolyásolják a bankcsoport megbízható működését.

A jegybank belső belső ellenőrzési, szabályozási, kockázatvállalási és -kezelési, adatszolgáltatási, IT-biztonsági, tőkekövetelmény-számítási és betétbiztosítási hiányosságok miatt szabott ki bírságot.

A többi között megállapította, hogy a Raiffeisen Bank Zrt.-nél (Raiffeisen Bank) és leányvállalatánál, a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-nél (Raiffeisen Corporate Lízing) a belső ellenőrzés számos esetben nem teljeskörűen vizsgálta a bank folyamatait, szakterületeit.

Az MNB megállapította azt is, hogy a Raiffeisen Banknak felül kell vizsgálnia a Konszolidált Biztosított Betétesi (KBB) nyilvántartását, és abban csak az Országos Betétbiztosítási Alap által valóban biztosított betéteseket szabad szerepeltetnie. A Raiffeisen Corporate Lízing esetében szintén hitelkockázati, IT-biztonsági és adatszolgáltatási hiányosságok merültek fel - közölte az MNB.

Az MNB a 2016. október 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át az intézményeknél. A jogsértések miatt 43 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra és 6 millió forintot a Raiffeisen Corporate Lízingre.

Súlyosító körülménynek minősült a feltárt hibák nagy száma és hatása, illetve a bank esetében az is, hogy egyes, a korábbi vizsgálatok során feltárt IT-hiányosságok megismétlődtek. Enyhítő körülménynek számított mindkét intézménynél, hogy nem merült fel rendszerszintű probléma, a megállapított hiányosságoknak pedig nem volt jelentős hatása a biztonságos működésre, a pénzpiacra vagy annak ügyfeleire.

A vizsgált intézmények emellett együttműködő magatartást tanúsítottak, több probléma kijavítását pedig már az ellenőrzés során dokumentáltan megkezdték.

A jegybank  határozataiban - a jogsértésekhez igazodó teljesítési határidő kitűzésével - kötelezte a Raiffeisen Bankot és a Raiffeisen Corporate Lízinget, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg. Erről az intézmények vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentés megküldésével kell beszámolni.