5 ÓRÁS MUNKANAPOT AKARNAK A CSEH ALKALMAZOTTAK

Hírek2018. szept 9.Növekedés.hu

Míg a cseh szakszervezetek a munkahetet két és fél órával szeretnék rövidíteni, az alkalmazottak sokkal messzebb mennének. Egy friss felmérés szerint öt órás munkanapokról és korlátlan szabadságról álmodoznak. Az Up ČR ügynökség közvélemény-kutatása szerint a csehek 45 százaléka örömmel venné az öt órás munkanap bevezetését, mert az jelentősen csökkentené a hétköznapok feszültségét és előmozdítaná a jólétet. Közel hasonló 40 százalék azok aránya, akik szívesen fogadnák a jelenleg évi négy hét szabadság időtartamának korlátlanná tételét. Ez a vélemény általánosnak tekinthető, függetlenül a megkérdezettek életkorától vagy nemétől. A csehek, akik jelenleg hosszabb heti munkaidőt teljesítenek, mint a legtöbb európai, úgy érzik, itt az idő példát venni az olyan országokról, mint Franciaország, Németország vagy az Egyesült Államok, ahol a rövidített munkaidő nemcsak a feszültséget oldotta, hanem még a termelékenységen is javított. A Cseh Köztársaságban az általános munkahét jelenleg 41,1 óra, amely tartalmazza a napi 30 perces ebédszünetet. A szakszervezetek azért lobbiznak, hogy ezt a fizetések változatlan szinten tartása mellett két és fél órával csökkentsék. Ha a napi munkaidő 30 perccel csökkenne, a cseh alkalmazottak évente 130 óra többlet szabadidőhöz jutnának. Az öt órás munkanap nem a fantázia szüleménye.

Két éve az amerikai Tower Paddle Boards vezette be ezt a megoldást, amely ezt követően az egyik leggyorsabban növekvő vállalat lett az Egyesült Államokban. Tavaly a német Rheingans Digital Enabler követte példáját.
Annak az esélye, hogy a cseh alkalmazottak a belátható jövőben élhetnek ezzel a lehetőséggel, enyhén szólva is csekély. A munkáltatók a cseh alkalmazottak alacsony termelékenységére hivatkoznak és azzal érvelnek, hogy bizonyos foglalkozások esetén az ilyesmi egyszerűen lehetetlen. A Raiffeisen Bank egyik tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a rövidebb munkanap csökkenti a termelékenységet és lassítja a gazdasági növekedést. Az öt órás munkanap egyetlen valós alternatívája sajnos csak a rész-munkaidős munkakörök kialakítása lehet, amiből jelenleg nagyon kevés van, s így a legtöbb munkavállaló számára elérhetetlen.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.