5 ÓRÁS MUNKANAPOT AKARNAK A CSEH ALKALMAZOTTAK

Hírek2018. szept. 9.Növekedés.hu

Míg a cseh szakszervezetek a munkahetet két és fél órával szeretnék rövidíteni, az alkalmazottak sokkal messzebb mennének. Egy friss felmérés szerint öt órás munkanapokról és korlátlan szabadságról álmodoznak. Az Up ČR ügynökség közvélemény-kutatása szerint a csehek 45 százaléka örömmel venné az öt órás munkanap bevezetését, mert az jelentősen csökkentené a hétköznapok feszültségét és előmozdítaná a jólétet. Közel hasonló 40 százalék azok aránya, akik szívesen fogadnák a jelenleg évi négy hét szabadság időtartamának korlátlanná tételét. Ez a vélemény általánosnak tekinthető, függetlenül a megkérdezettek életkorától vagy nemétől. A csehek, akik jelenleg hosszabb heti munkaidőt teljesítenek, mint a legtöbb európai, úgy érzik, itt az idő példát venni az olyan országokról, mint Franciaország, Németország vagy az Egyesült Államok, ahol a rövidített munkaidő nemcsak a feszültséget oldotta, hanem még a termelékenységen is javított. A Cseh Köztársaságban az általános munkahét jelenleg 41,1 óra, amely tartalmazza a napi 30 perces ebédszünetet. A szakszervezetek azért lobbiznak, hogy ezt a fizetések változatlan szinten tartása mellett két és fél órával csökkentsék. Ha a napi munkaidő 30 perccel csökkenne, a cseh alkalmazottak évente 130 óra többlet szabadidőhöz jutnának. Az öt órás munkanap nem a fantázia szüleménye.

Két éve az amerikai Tower Paddle Boards vezette be ezt a megoldást, amely ezt követően az egyik leggyorsabban növekvő vállalat lett az Egyesült Államokban. Tavaly a német Rheingans Digital Enabler követte példáját.
Annak az esélye, hogy a cseh alkalmazottak a belátható jövőben élhetnek ezzel a lehetőséggel, enyhén szólva is csekély. A munkáltatók a cseh alkalmazottak alacsony termelékenységére hivatkoznak és azzal érvelnek, hogy bizonyos foglalkozások esetén az ilyesmi egyszerűen lehetetlen. A Raiffeisen Bank egyik tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a rövidebb munkanap csökkenti a termelékenységet és lassítja a gazdasági növekedést. Az öt órás munkanap egyetlen valós alternatívája sajnos csak a rész-munkaidős munkakörök kialakítása lehet, amiből jelenleg nagyon kevés van, s így a legtöbb munkavállaló számára elérhetetlen.