500 millióval nőtt a Pallas Athéné Alapítványok vagyona a 4. negyedévben

Hírek2020. jan. 22.Növekedés.hu

A Pallas Athéné Alapítványok ismét eredményes negyedévet zártak. Felelősségteljes és biztonságos gazdálkodásuknak köszönhetően 2019. negyedik negyedévében mintegy 500 millió forinttal gyarapították vagyonukat - olvasható közleményükben.

Az Alapítványok összvagyona 274,8 milliárd forintot tesz ki. A vagyonnövekedés mellett az Alapítványok 9,9 milliárd forint értékben több, mint 1500 oktatási, tudományos pályázatot támogattak.

A vagyonelemek értéke a 2019. december 31-i állapot szerint az alábbiak szerint alakul: a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 274,8 milliárd forint, az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok 174,9 milliárd forintot befektetési jegybe, 64,5 milliárd forintot ingatlanba, 8,6 milliárd forintot bankbetétbe és 26,8 milliárd forintot vállalati kötvényekbe fektettek be.

Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítványok körültekintő kockázatvállalással kezelik oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot érik el. Az átlátható működés érdekében az alapítványok negyedévente kimutatást közölnek vagyonelemeik helyzetéről.