60 millió forint állami támogatást kap a Dunakanyar ikonikus hotele

Hírek2024. ápr. 18.MTI

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.

Az MTÜ kiemelte az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, hogy a tovagyűrűző gazdasági hatások révén a térség szempontjából is kulcsfontosságú a Visegrád belföldi szálláshelyiforgalmának 46 százalékát biztosító hotel mihamarabbi újranyitása.

A helyreállítási munkálatok várhatóan ősszel fejeződnek be - írták.

Közölték, a kormány az elmúlt években is több alkalommal járult hozzá ahhoz, hogy kormányzati segítséget kapjanak a turisztikai ágazat bajba jutott vállalkozásai, és minél gyorsabb legyen a szektor pandémiát követő visszaépülése.

Emlékeztettek: a Covid idején például a kiesett forgalom ellentételezésével és bértámogatással is segítette a kormány a GDP több mint 10 százalékát adó szektort. A pandémiát követően a versenyképesség növelését pedig többi között egy hatpontos ágazatsegítő csomaggal is támogatta, amit egy jelentős, energiahatékonyságot javító program is kiegészített.

Hangsúlyozták, hogy a visegrádi Hotel Silvanust 1971-es megnyitása óta a Dunakanyar közkedvelt szállodájaként tartják számon. A szálláshely az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztette szolgáltatásait, 2018-ban elnyerte például az Év hotele címet és elsőként lett az országban "zöld szálloda".

Népszerűségét jól mutatja - tették hozzá -, hogy a tűzeset hétvégéjén is éppen egy nemzetközi konferenciának adott volna otthont, 151 szobájából 143 szobáját töltötték meg a vendégek.

A közlemény szerint a Hotel Silvanus fontos szerepet tölt be a település foglalkoztatásában is, több mint 100 munkavállalója van.