Az új világrendben felértékelődhet Magyarország, mint hídfőállás 

Elemzések2024. ápr. 18.Philip Pilkington

Miközben a világ a blokkosodás irányába halad, és a világgazdaság a kettészakadás felé tart, Magyarország a konnektivitáson alapuló megközelítés stratégiáját alkalmazza.

Azzal, hogy hazánk a világ országaival való együttműködésre helyezi a hangsúlyt, amellett teszi le a voksát, hogy a világgazdaság jövőjét ne a bezárkózás és a protekcionizmus határozza meg.

A konnektivitási stratégia lehetővé teszi, hogy Magyarország kihasználja a geopolitikai lehetőségeket a gazdasági növekedés ösztönzésére, és a legfejlettebb országokhoz való felzárkózásra. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy ez a stratégia kezdi meghozni gyümölcsét.Az elmúlt évtizedekben számos nyugati ország feldolgozóipari kapacitása csökkent, a szolgáltatási szektorra és a nyereségességre való kizárólagos összpontosítás azonban károsnak bizonyult Európa globális versenyképességére nézve, miközben a Kínához hasonló országok megerősödtek.A magyar kormány az Európai Unió újraiparosítási célkitűzéseivel, és a stratégiai autonómiára való törekvésekkel összhangban megfogalmazott irányelvei mentén sikeresen bővítette a feldolgozóipart.

Ezt főként külföldi befektetések bevonzásával érte el, amelyre jó példa az új debreceni EV akkumulátorgyár. Eközben néhány európai országot továbbra is az egyre zsugorodó iparosodás jellemez, és az energiaválság, valamint egyéb kihívások további dezindusztrializációs folyamatot vetítenek előre a térségben.

A magyar stratégia empirikus értékeléséhez a feldolgozóipari Beszerzési Menedzser Indexeket (BMI-k) vizsgáljuk meg. E felmérésen alapuló hangulatindexek valós idejű helyzetképet adnak egy adott ágazat tevékenységéről.

A BMI-értékek 0 és 100 között mozognak. Az 50 feletti érték az előző hónaphoz képest növekedést, míg az 50 alatti érték csökkenést jelez.

Elsőként a világ 10 vezető országát tekintjük át a feldolgozóiparra vonatkozó, 2024 áprilisi BMI alapján. Ezeknek az országoknak a feldolgozóipari szektorai fejlődtek a legnagyobb mértékben az előző hónapban. A listán Magyarország Görögországgal együtt a 10. helyen áll, és egyike annak a mindössze két európai országnak, amelyik szerepel a listán.

Ezt követően azt a tizenöt európai országot vizsgáljuk meg, amelyek BMI-indexeket tesznek közzé. Ezen a listán Magyarország Görögország mögött, a második helyen áll.  Megfigyelhető, hogy ezen európai országok több mint a felében zsugorodott a feldolgozóipar.

Tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság különösen az autóipar tekintetében szorosan összefonódik a német gazdasággal, az alábbiakban a magyar feldolgozóipari BMI-t a némethez viszonyítva vizsgáljuk.

Németország Európa egyik vezető gyártója, feldolgozóipara azonban 2022 második fele óta zsugorodik, míg a magyar bővül.

Ez arra utal, hogy Magyarország „elszakadtˮ a német dezindusztrializációtól.

A feldolgozóipari BMI-adatok azt tükrözik, hogy Magyarországnak sikerült „elszakadniaˮ a sok szomszédját sújtó általános európai dezindusztrializációs tendenciától. A magyar konnektivitás-stratégia ehelyett lehetővé teszi, hogy az ország tovább bővítse feldolgozóiparát.

Magyarország jó úton halad a folyamatos gazdasági növekedés felé, és egyre jobban felzárkózik a legfejlettebb országokhoz.

A szerző közgazdász, a Magyar Külügyi Intézet vendégkutatója.