A Brent olajfajta ára 91 dollár fölött

Hírek2022. feb. 4.MTI

A csütörtöki jelenős emelkedés után pénteken kora reggel tovább nőtt a kőolaj ára.

Az északi-tengeri Brent nyersolaj áprilisi határidős ára a londoni ICE Futures tőzsdén 6.30 órakor 91,57 dollár volt hordónként, ami 0,46 dollárral (0,5 százalékkal) magasabb az előző napi záróárnál. A csütörtökön az ár 1,64 dollárral (1,8 százalékkal) emelkedett.

A WTI olaj márciusi határidős ára a New York-i árutőzsde (NYMEX) elektronikus kereskedésén ekkor 90,92 dollár volt hordónként, ami 0,65 dollárral (0,72 százalékkal) haladta meg a csütörtöki zárószintet. WTI jegyzései 2014 októbere óta először lépték át a 90 dolláros hordónkénti árat. A WTI csütörtökön 2,01 dollárral (2,3 százalékkal) drágult hordónként.

Az olajárat továbbra is az elégtelen kínálattól való félelem hajtja fel az élénkülő kereslet mellett. Továbbra is a kínálati kockázati tényezők közé tartozik a kelet-európai és a közel-keleti geopolitikai feszültség, valamint az, hogy számos OPEC+ országnak nem sikerült a kitermelést a megállapodott szintre növelnie. Áremelő hatású, hogy a zord téli időjárásban megnőtt a fűtésre szolgáló üzemanyag iránti kereslet az Egyesült Államokban.