Orbán az ukrán-orosz helyzetről: Alkalmasak vagyunk jégtörőnek

Hírek2022. feb. 4.Sz.A.

Békemisszió is volt a moszkvai találkozó az orosz elnökkel, Magyarország ugyanis a magyar modellet követi a külpolitikában, és alkalmas jégtörőnek hidegháborús időkben - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió ma reggeli adásában.

Tizenkétszer tárgyaltam már az orosz elnökkel, de ilyen különleges nemzetközi helyzetben még sosem - mondta a kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című adásában. 

Mint mondta, a cél az volt, hogy jó megállapodásokat kössünk orosz-magyar viszonylatban, de a központban az ukrán feszültség volt, Magyarország NATO-tagként részese ennek a konfliktusmezőnek.

Ha pedig beköszönt a jégkorszak Európában, Magyarország alkalmas jégtörőnek - fogalmazott a kormányfő.

A magyar modell szerint uniós és NATO-tagok vagyunk, de ettől függetlenül lehet jó kapcsolatokat Oroszországgal, ezzel más országok, például a németek és a franciák is így vannak. Példaként hozta erre a német-orosz jó viszonyt, és az Északi Áramlat megépítését. 

A tárgyalásokkal kapcsolatban kiemelte: nem könnyű öt órán keresztül tárgyalni, észnél lenni, segítők sem voltak, kilenc javaslatot tett a magyar fél, ebből nyolc ügyben sikerült megállapodást létrehozni. Kiemelte:

Sok munkát fektettünk az orosz-magyar kapcsolatokba, ennek egyik alapja, hogy Magyarországnak van súlya és tekintélye, és jelen van a világban a magyar érdek.

Ennek egyik jele, hogy - mint mondta - a világ nagy gazdaságai keresik a befektetési lehetőségeket Magyarországon. 

Gázszállítás

2030-ra eljuthatunk oda, hogy ennek csak 10 százaléka lehet fosszilis, ezzel elsők lehetünk Európában. A károsanyag-kibocsátásról szólva hangsúlyozta: úgy vagyunk klímabajnokok, hogy eközben a rezsiárak nem szálltak el, és saját nyersanyagunk alig áll rendelkezésre.

- Négy és félmilliárd köbméter gáz szállításáról állapodott meg Magyarország, amit most egymilliárd köbméterrrel emelünk meg, ráadásul ez Ukrajnán keresztül érkezik, vagyis biztonságosabb. Mindez annak is köszönhető, hogy van hosszútávú szerződésünk.

- A rezsicsökkentés így fenntartható, mert az alapja az orosz gázszállítás. Ha van orosz gáz, marad a rezsicsökkentés - mondta.

Hazai vakcinagyártás

A járvány egyik tanulsága hogy saját vakcinagyártásra van szükség, Szputnyik és Szputnyik Light vakcinára nagy a kereslet, ezért is döntöttek arról, hogy Magyarországon is gyártanak majd orosz vakcinát.

A Pfizer koronavírus elleni gyógyszerével kapcsolatban kifejtette, hogy kapható a gyógyszer, az Európán belüli gyártási hálózat kiépítésére pedig már jelentkezett Magyarország, Debrecenben lenne a termelés.

Uniós források

Az Unió föderális törekvésekről szólva kiemelte, hogy Magyarország érdeke mindig az volt, hogy Európa ne birodalomként, hanem a nemzetek Európájaként szervezze meg magát, ami jogokat vesz el a tagállamoktól. - Folyamatosan átlapátolják a jogokat a brüsszeli térfélére, erre példa az LMBTQ kérdés is, a törvénymódosítással a magyar szülők jogát a brüsszeli bürokratákhoz tennék - tette hozzá.

A magyar-EU viszony hullámzó, most az uniós forrásokkal zsarolnak minket, és nyíltan vállalják, hogy baloldali kormányzást preferálnának - mondta.

A járványhelyzet alakulásáról szólva kiemelte: május elsejéig marad a védettségi igazolvány két oltással is.