A cégek portfólió-tisztítással reagálnának a válságra világszerte

Hírek2020. máj. 28.MTI

A kialakult gazdasági válság rákényszeríti a vállalatokat arra, hogy üzletágaktól váljanak meg, és az eladásból származó bevételeket technológiai képességeik javítására, versenyképességük fokozására használják - közölte az EY nemzetközi tanácsadó cég globális felmérésének eredményét.

Nagy Ferenc, az EY tranzakciós tanácsadással foglalkozó üzletágának szakértője a közleményben kiemelte, a portfólió-átalakítás a multinacionális vállalatok magyarországi leánycégeit sem fogja elkerülni.

A közleményben hangsúlyozzák, az értékesítések előnyeit a korábbi tapasztalatok is alátámasztják, a 2008-2010-es világgazdasági válságra üzletágak eladásával reagáló vállalatok átlagos részvénytulajdonosi hozama (TSR) 2010-2018 között meghaladta a portfóliót változatlanul hagyó társaságokét.

A globális kutatás keretében több mint 1300 vállalati döntéshozót kérdeztek meg 2019. november és 2020. május között, a válaszadók háromnegyede felsővezető volt.

A felmérésben megkérdezett cégek 65 százaléka kényszerül portfóliója átalakítására, hogy felkészüljön a válsághelyzet utáni korszakra.

A társaságok 57 százaléka gondolkodik azon, hogy 12 hónapon belül megválik legalább egy üzletágától, miközben 72 százaléka úgy véli, hogy már korábban értékesítenie kellett volna egyes érdekeltségeit.

A megkérdezett vezetők 54 százaléka mondta, hogy a krízis hatására folytatja, vagy felgyorsítja tranzakciós terveinek előkészítését, megvalósítását. Az ebből származó bevételeket a cégek 52 százaléka új technológiai beruházások finanszírozására fordítaná, hogy lépést tartson a gyorsan változó fogyasztói igényekkel.