Budapesten százával segítenek az önkéntesek az önkormányzatoknál

Hírek2020. máj. 29.D.J.

A fővárosban a járvány lecsengésével is marad az önkéntesek programja, eddig százával jelentkeztek a helyi önkormányzatokhoz önkéntes segítők. Erzsébetvárosban szeretnék ha a jelentkezők a járvány után is intenzívebben részt vennének a kerület életében.

„37 éves vagyok. Az első találkozásom a koronavírussal Velencében volt, februárban. A várost a hó végén el kellett hagynom, amit kéthetes önként vállalt karantén követett, majd kezdődhetett a kerületi önkéntes munka. Olaszországban hozzászoktam a szentháromsághoz: maszk, kézfertőtlenítés, távolságtartás.”

– olvasható az egyik önkéntes Horváth Ádám beszámolója a jozsefvaros.hu oldalán. Az elmúlt hónapokban hozzá hasonlóan csak a fővárosban százával vállalták az emberek, hogy a maguk módján támogatni fogják a helyi közösséget. A segítség pedig el is kélt. A járvány miatt sokan magukra maradtak. A szabad mozgást korlátozó szabályok miatt a rászorulók még nehezebben jutottak segítséghez, mint korábban.

Az erzsébetvárosi önkormányzatnál lapunknak elmondták: náluk a pandémia előtt nem működött önkéntes program, de a járványveszély után szeretnék ha az önkéntesek - amennyiben igényük van rá - intenzívebben részt vennének a kerület életében.

A VII. kerületben egyébként a bevásárlásban, a 65 éven felüli lakóknak a védőmaszkok kiosztásában, illetve egyéb ad hoc feladatok ellátásában megközelítően 120 önkéntes vett részt.

Józsefvárosban mint elárulták nekünk az elmúlt két hónap mérlege: több mint 200 bevásárlás, napi kétszer 4 kutyasétáltatás, 100 körüli gyógyszertár-látogatás. Emellett 15 fő nyolc hete folyamatosan plakátol, illetve 20-nál több alkalommal szállítottak adományba kapott digitális eszközöket. Mindezen túl náluk a közel 100 volontőr többek közt konzervpakolásban, maszkvarrásban, ebédszállításban, táblázatkezelésben, illetve a telefonos igények kezelésében is részt vett.

Óbudán közben a mostani vészhelyzetben a korábbinál 87 százalékkal több önkéntes jelentkezett.

Egészen sajátos viszont a XIII. kerület esete. Itt ugyanis azután, hogy 41 fő ajánlotta fel a segítségét és a jelentkezőket nyilvántartásba vették, végül, mivel az önkormányzat elmondása szerint a saját intézményhálózatuk minden szükséges feladatot eltudott látni nem volt szükség a felajánlások igénybevételére. Minden, a vírushelyzettel összefüggő feladatot a saját munkatársaik végeztek el. Kivételt ez alól a kerületben működő két polgárőr szervezet jelentett.