A férfi karórákról gyorsan, érthetően

Hírek2021. aug. 16.Növekedés.hu

Az óra bizalmi ékszer, nem cserélgetjük minden nap, ha komoly darabról van szó. A divatórák persze mások, főleg a hölgyek esetében fontos, hogy minden színű szetthez legyen megfelelő színű karóra. A férfiak a praktikumra, eleganciára, jól hordhatóságra törekszenek, így mi sem egyszerűbb, mint egy praktikus, elegáns, jól hordható órát választani nekik. Ugye, milyen könnyen megy ez?

A viccet félretéve, választás előtt érdemes néhány szempontot átgondolni, hogy szűkítsük a kört. A rászánt összeg már nagyban megadja a mozgásteret. Ezután tudni kell, mire használja az úriember: minden nap viselné, alkalmanként hordaná, esetleg speciális tevékenységhez szükséges, mindent tudó óra kell?

Ha ez is megvan, vegyük szemügyre az urat. Milyen a stílusa? Elegáns? Sportos? Munkába is viselné, ahol az öltöny a dresszkód? Esetleg olyan kell, amit nem kell levenni, ha az öltönyből farmerra vált?

Alkalom szüli az órát

Ideális esetben minden alkalomhoz van egy óránk. Sportos, elegáns, különböző színű szíjakkal rendelkező, különböző színű számlapos - így mindig a helyzethez és a ruhához lehet igazítani. Ha nem ez a helyzet, akkor először érdemes egy olyan darabba beruházni, ami hellyel-közzel minden szituációban jól mutat. Ezek általában a letisztult, klasszikus fekete vagy barna bőrszíjas órák világos számlappal. A Tommy Hilfiger és a Hugo Boss remek választás lehet, hiszen magas minőséget képviselnek elérhető áron, ráadásul mindig van egy kis részlet, ami egyedivé teszi az óráikat.

Ha fontos, hogy milyen márkájú az óra, akkor a nagy klasszikusok között kell keresgélni, ahol már az árak is magasak (és klasszikusak). Ezt csak akkor, ha muszáj vagy ha a gyűjtőszenvedély megköveteli. Sznobizmusból nem érdemes. Az órák tekintetében is el kell találni a mértéket. És a méretet is. A csukló mérete befolyásolja, hogy a kisebb vagy a nagyobb számlapos órák állnak jobban. Kicsi, karcsú csuklóra kisebb, az erőteljesebb férfikézre nagyobb számlapos óra passzol.

Szerkezeti eltérések

Az órák működése a laikusok szempontjából nem szokott mérvadó lenni. Azért jó ismerni őket, legalább felületesen. A kvarc nagyon pontos, elemmel működtetett szerkezet. Az elemek jól bírják, elég, ha 2-4 évente cseréljük. Az automata szerkezet működését a kéz mozgása generálja. A napi használat során az óra járástartalékot gyűjt, így nem kell minden nap felhúzni. Jellemző, hogy ebben az esetben kicsit vastagabb maga az óra.

Nagyon érdekes az új eco-drive szerkezet, amely a nap energiáját alakítja át. A számlap alatt elhelyezkedő szolárcella egyetlen feltöltéssel hónapokig képes működtetni az órát.

Ha már számlap. Ezt üveg védi, amely a legtöbb esetben karcolható. A zafír kristályüveg ellenáll az éles tárgyaknak, azonban ez egy magasabb kategória. A szíjak esetében szerencsére az elegáns bőrszíj a divatóráktól a nagyágyúkig mindenhol jelen van. Itt a választás szempontja a szín, ezt nem kell túlgondolni.(X)