Aki tud, menekül Afganisztánból, evakuálják az amerikaiakat

Hírek2021. aug. 15.MTI-Növekedés

Óráról órára kritikusabb a helyzet Afganisztánban, ahol gyakorlatilag teljesen uralmuk alá vonták az országot a tálib erők. Az afgán elnök elmenekült az országból, és más diplomaták mellett az amerikaikat is evakuálták.

Sajtóértesülések szerint elhagyta az országot Ashraf Ghani afgán elnök, és Tádzsikisztán felé menekült, miután a tálibok betörtek a fővárosba.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének munkatársait is evakuálják, szemtanúk helikoptereket láttak le- és felszállni ott. Az NBC News riportere szerint a nagykövetség bezár, amint az összes amerikai személyzetet kitelepítik, miután a tálibokkal intenzív tárgyalásokat folytattak a biztonságos áthaladás érdekében. Biden elnök további 1000 amerikai katona bevetését rendelte el az evakuálás támogatására, az elmúlt napokban már bevetett 3000 fő mellett.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott interjújában megerősítette az evakuálás tényét, és azt az információt is, hogy az amerikai nagykövetség munkatársai megsemmisítettek minden dokumentumot, mielőtt elmenekültek volna.

"Ezt nagyon szabályosan és rendezett módon, az ott lévő amerikai erők segítségével teszik, akik szavatolják a biztonságot" - fogalmazott a külügyminiszter.

A NATO fenntartja diplomáciai jelenlétét Kabulban, és segít a város repülőterén a működőképesség megőrzésében - mondta a NATO egyik tisztviselője a Reutersnek. "A NATO folyamatosan értékeli az afganisztáni fejleményeket" - mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy a szövetség személyzetének biztonsága a legfontosabb.

A BBC szerint a tálibok nagyon gyorsan visszaszerezték az országot azt követően, hogy az USA kivonult Afganisztánból. Július 8 -án Joe Biden elnök még nem tartotta reálisnak, hogy a tálibok gyorsan meghódíthatják Afganisztánt. Ehhez képest mostanra már gyakorlatilag az egész országban megszerezték a hatalmat. A jelentések szerint ráadásul a börtönöket is elfoglalták, szabadon engedve többek között az Iszlám Államhoz tartozó szélsőséges harcosokat.

Emlékezetes: az Egyesült Államok július végére a legtöbb katonáját kivonta Afganisztánból, a tervek szerint szeptember 11-ig mind elhagyta volna az országot. Az Egyesült Államok 2001 októberében tört be az országba a tálibok kiszorítására, akiket Oszama bin Laden és más, a szeptember 11-i támadásokhoz kapcsolódó al-Kaidához köthető terroristákkal hoztak összefüggésbe. 

Az afganisztáni biztonsági helyzet május óta romlik a tálibok előretörése miatt. A lázadók a nemzetközi haderő kivonulását kihasználva indítottak átfogó offenzívát az ellenállást alig tanúsító kormányerők ellen. Szombatig az ország területének több mint kétharmadát vonták ellenőrzésük alá, a fővárost vasárnap érték el.