A franciák most már biztos megadóztatják az internetes óriásokat

Hírek2019. júl. 12.Növekedés.hu

Az adó azokat a vállalatokat terheli, amelyek ügyfeleik adatait online reklám céljaira értékesítik.

A francia parlament alsóháza, a Nemzetgyűlés után a Szenátus is támogatásáról biztosította az úgynevezett GAFA törvényt, olvasható a dw.com hírportálon. A törvény elnevezése a négy amerikai óriás vállalat, a Google, az Apple, a Facebook, és az Amazon nevének kezdőbetűire utal.

A törvény az Egyesült Államok tiltakozása ellenére 3 százalékos adóval sújtja a legnagyobb technológiai vállalatokat, közöttük a négy amerikai óriást. Francia tisztségviselők szerint a jogszabály körülbelül 30 vállalatot érint, az amerikaiak mellett kínai, német, spanyol és brit cégeket is. Középpontjában azok a vállalatok állnak, amelyek ügyfeleik adatait online reklám céljaira értékesítik, évi forgalmuk meghaladja a 750 millió eurót (mintegy 244 milliárd forintot), amelyből legalább 25 millió euró (mintegy 8 milliárd forint) Franciaországból származik. 

Ez az első eset, hogy a világ vezető gazdaságainak egyike  ilyen rendelkezést hoz.  

A GAFA adóból a francia költségvetés évi 500 millió euró (mintegy 163 milliárd forint), bevételre számít, amely a Pénzügyminisztérium reményei szerint „gyorsan” befolyik. 

Az Egyesült Államok panaszt tesz, vizsgálatot kezdeményez

Washington bírálta a kezdeményezést. Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője, Robert Lighthizer azt nehezményezte, hogy Párizs „tisztességtelen módon” kipécézte az amerikai vállalatokat. Donald Trump elnök vizsgálatot rendelt el a francia jogszabály megszületésével kapcsolatban, amely amerikai vámok vagy egyéb megszorító rendelkezések bevezetéséhez vezethet. A vizsgálat alapját az Egyesült Államok 1974. évi Kereskedelmi Törvényének 301. szakasza szolgáltatja, amelyet Kína technológiai politikájának elemzése során is alkalmaztak és amely révén több milliárdos vámot róttak ki a kínai importra. 

A Szenátus előtt elmondott vitaindítójában Bruno Le Maire pénzügyminiszter leszögezte:

a történelem során első ízben fordult elő, hogy Washington a 301-es szakaszra hivatkozva indított eljárást Franciaország ellen. A szövetségesek közötti vitákat nem fenyegetésekkel kell rendezni. Meg tudjuk oldani azokat más módokon is. Franciaország egy szuverén ország, adóügyi döntéseit önállóan hozza és önálló is marad

mondta a francia miniszter a szenátoroknak.