A kínai külügyminiszter és a magyar jegybank elnöke nyitott képkiállítást Budapesten

Hírek2019. júl. 12.Növekedés.hu

Wang Yi kínai külügyminiszter, Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Palkovics László Innovációs és technológia miniszter ünnepélyes keretek közt megnyitotta Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatai felvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett képkiállítást a Bölcs Várban.

A kétnapos magyarországi látogatása alkalmával Wang Yi kínai külügyminiszter és államtanácsos is részt vett azon a magasrangú ünnepségen, ahol a Matolcsy Györggyel és Palkovics Lászlóval közösen megnyitották Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatának elmúlt 70 évét bemutató közel 100 részes fotókiállítást.

Megnyitó beszédében Matolcsy György méltatta az elmúlt 70 évben elért kínai-magyar kapcsolatok eredményeit és reményét fejezte ki, hogy a következő 70 évben is folytatódik a két ország közti egyre szorosabb pénzügyi, gazdasági és kulturális együttműködés.

Palkovics László a kínai-magyar szerteágazó gazdasági kapcsolatokra világított rá, kiemelve, hogy Magyarország nagyon fontos stratégiai partnerként tekint Kínára, hiszen mind a kereskedelem, mind a digitalizáció terén óriási lehetőségek rejlenek a partnerségben.

Palkovics László kifejtette továbbá, hogy Magyarország nagy hangsúlyt szeretne fektetni a technológiai fejlesztésekre, úgymint a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, és az 5G hálózatok fejlesztésére, melyek meghatározók lesznek hosszú távon Magyarországra nézve.

Ezenfelül remélhetőleg a Bank of China után Kína második legnagyobb bankja a China Construction Bank Budapesten erősítheti közép-kelet európai jelenlétét a jövőben.

Wang Yi kínai külügyminiszter és államtanácsos először köszönetét fejezte ki a jegybankelnöknek és a kormány tagjainak az elmúlt 70 sikereiért és hangsúlyozta, hogy hiába van a két ország földrajzilag távol, a két nemzet mégis közeli barátságban áll. Kiemelte, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal mellett az Egy övezet, egy út kezdeményezés sok lehetőséget nyit a két ország közti együttműködés elmélyítésére.

Wang Yi úr emellett elmondta, hogy a kínai-magyar barátság 70 éve töretlen, amely 2016-ban stratégiai partneri szintre emelkedett, ez pedig a kínai külpolitika legmagasabb szintje.

A kínai kormány örömmel összegezi az elmúlt 70 év tapasztalatát, amivel párhuzamosan szeretnék kidolgozni a következő 70 év stratégiai együttműködésére vonatkozó terveket - tette hozzá.