A gazdasági bizottság elfogadta a monetáris tanács új tagjának jelölését

Hírek2020. nov. 17.MTI

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén elfogadta Gottfried Péter jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába.

Bánki Erik, a bizottság fideszes a elnöke a testület ülésén ismertette: a monetáris tanácsba az Országgyűlés felhatalmazása alapján a gazdasági bizottság jelölhet tagokat. A tanács egyik tagja, Báger Gusztáv 2020. december 31-ével lemondott a mandátumáról, ezért kell 2021. január elsejétől új tagot delegálni a testületbe. Báger Gusztáv 2015. július 6. óta a tanács tagja.

Bánki Erik az új tagjelölt bemutatásakor közölte, hogy Gottfried Péter 2010 óta a miniszterelnök főtanácsadója az uniós ügyekben.

Gottfried Péter felvezetőjében elmondta: az elmúlt harminc évben különböző beosztásokban és helyszíneken lényegében ugyanazért dolgozott, hogy

"Magyarország ismét részese lehessen annak a világnak, ahová mindig is tartozott, de onnan a történelem fájdalmasan kiszakította."

Kivételesnek nevezte, hogy részt vehetett Magyarország európai és nemzetközi intézményrendszerbe történő belépésében, beilleszkedésében, az uniós csatlakozás folyamatában.

Kifejtette: a jelölése annak is szól, hogy miként lehet az uniós és nemzetközi gazdasági területeken szerzett tapasztalatait hasznosítani a magyar monetáris politika alakításához.

Véleménye szerint a jelenlegi időszakban nagy jelentősége van annak, hogy a monetáris politika mennyire képes időben reagálni a kihívásokra. Az elmúlt évek monetáris politikája erre képes volt - jelentette ki.

Úgy vélekedett:

a következő években szerinte egyszerre lesz szükség a kiszámíthatóságra, a megfontoltságra, a prudenciára, a nyitottságra, egymás legjobb gyakorlatainak megismerésére, adaptálására, valamint eddig nem alkalmazott megoldásokra és gyors cselekvőképességre.

Az MNB legfőbb döntéshozó testülete a monetáris tanács. A legalább öt, legfeljebb kilenc tagú testület tagjai az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke, az MNB alelnökei és a további tagok, akiket hat évre az Országgyűlés választ.

A gazdasági bizottság 10 igen és 1 tartózkodó szavazattal fogadta el Gottfried Péter jelölését.