A gépek már a fejünkbe látnak

Hírek2018. feb 10.Növekedés.hu

Már csak idő kérdése és az orvosok a pszichés betegek hallucinációit akár egy számítógépes monitoron is vissza tudják nézni, hála egy új japán fejlesztésnek. Mit szólna, ha a TV-jén akár a saját álmait is szemügyre vehetné? Hihetetlenül hangzik? Pedig a Kiotói Egyetem kutatói már nem is járnak messze attól, hogy ez a merész elképzelés valósággá váljon. Ami azt illeti, kezdetleges gondolatolvasó gépek korábban is léteztek. Még 2009-et irtunk, amikor Kanadában bemutattak egy száloptikával ellátott sisakot, amely például meg tudta mondani, hogy a használója, ha elé tesznek két pohár italt, melyiket szeretné meginni. A technológiának azonban komoly korlátai voltak: az agyi tevékenységet a rendszer infravörös hullámokkal figyelte és csak azt tudta megmondani, hogy az adott pillanatban a felhasználó fejében pozitív vagy negatív gondolatok járnak. Jukijaszu Kamitani és csapata viszont egy egészen új eljárással állt elő. A gépük szó szerint olvas a fejekben. Visszafejti az idegi jeleket és képre viszi a gondolatokat. A korábbi próbálkozásokhoz képest óriási áttörést jelent, hogy a szerkezet az agy működési elvét követi: épp ezért az emberi képzeletről készült felvételeket több rétegből állítja össze. A japán találmányt tavaly 10 hónapon keresztül tesztelték, méghozzá a következő módon: az alanyoknak először megmutattak 25 képet. A geometrikus formák és az ABC betűi mellett állatokról és emberekről készült fotókat is tettek az önkéntesek elé.   Ezután megkérték őket, hogy a látottakból válasszanak ki valamit és próbálják meg elképzelni. Mialatt az alanyok koncentráltak az agyi tevékenységüket egy speciális MR készülék a gépi intelligencia segítségével igyekezett dekódolni. A valódi képek és a gondolatok alapján összerakott rekonstrukciók között egyelőre komoly eltérések vannak, de bizonyos jellegzetes formákat a fejlesztés már vissza tud adni. A geometriai alakzatokkal már egész könnyen megbirkózik. Mindehhez tudni kell, hogy az agyunk nem jegyez meg minden részletet: ha valamit fel akarunk idézni akkor a lelki szemeink előtt egy elnagyolt kép jelenik meg.   Ha a technológia beérik sokat segíthet az orvoslásban: a várakozások szerint idővel a pszichés betegek hallucinációit is vissza lehet majd nézni. De a jövőben egy új művészeti ág is létrejöhet: hisz a bekeretezhető képek elkészítéséhez elég lesz az is ha valami szépre gondolunk. A gondolatolvasás persze más kutató-csoportokat is érdekel: a Google egykori munkatársa Mary Lou Jepsen például egy olyan sapkán dolgozik, ami egy évtizeden belül akár a gondolatátvitelt is lehetővé teheti.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.