A görög-magyar gazdasági kapcsolatoknak új lökést adnak

Hírek2024. máj. 24.MTI

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország és görög partnerszervezete, az Export Credit Greece (ECG) a május 21-23. között Athénban rendezett Berni Unió Prágai Klubjának ülésén - közölte az EXIM Magyarország pénteken az MTI-vel.

Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy nemzetközi pénzügyi intézményként kiemelt figyelmet fordítanak a globális partnerkapcsolatok erősítésére. A megállapodás aláírásával a két exporthitel-ügynökség közötti szakmai kapcsolat a tapasztalatok megosztásának köszönhetően még hatékonyabbá válik, ugyanakkor lehetőség nyílik arra is, hogy az üzleti aktivitások számát növeljék. Gregory Stamatopoulos, az Export Credit Greece vezérigazgatója hangsúlyozta, az együttműködéssel tovább erősödik Görögország pozíciója a nemzetközi export terén,

a görög exportőröknek egy újabb európai piac elérésére nyílik lehetőségük.

A partnerség alapját görög és magyar kezdeményezésű projektek jelentik majd, amelyek erősítik a két ország gazdasági kapcsolatait. A közleményben felidézik, hogy az EXIM Magyarország intézménypárosának tagja, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) 2000-ben csatlakozott a Berni Unióhoz. A világ exporthitel-biztosítóit tömörítő szervezet célja a határokon átívelő kereskedelem elősegítésén túl az ágazat alapelveinek kidolgozása és nemzetközi elfogadtatása.

A szervezetben működő szakmai bizottságok egyike a 2001-ben többek között az EXIM Magyarország által alapított Prágai Klub, amelynek ülésein a tagintézmények képviselőinek alkalmuk nyílik az aktuális szakmai trendek megvitatására, kötetlen tapasztalat- és véleménycserére,

valamint különböző edukációs anyagok megosztására is - írják a közleményben.

Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.). Ennek köszönhetően az EXIM Magyarország integrált keretek között működve tud mind finanszírozói, mind biztosítói megoldásokat nyújtani. Az EXIM Magyarország a világ közel 150 országába segített már eljuttatni magyar termékeket vagy szolgáltatásokat.

Az EXIM Magyarország teljes eszközállománya 2023 végén 3644 milliárd forintot tett ki, hitelállománya pedig 2439 milliárd forint volt, 3344 vállalati ügyfelének 87,5 százaléka a kkv-szegmensben működik. Kiemelt partnerei a hazai kereskedelmi bankok, ügyfeleit elsősorban rajtuk keresztül, refinanszírozási konstrukcióban finanszírozza.