A háború és az ellátási nehézségek ellenére is jó évet zárt a Bosch

Hírek2022. máj. 26.Szabó Anna

Kétszámjegyű növekedést ért el a Bosch Magyarországon tavaly az ellátási láncok akadozása és a háború okozta nehézségek, illetve az alapanyagdrágulások ellenére is. Az autóiparban azonban még idő kell ahhoz, hogy a 2017-es szintet elérjük, elsősorban az ellátási gondok miatt.

A Bosch a koronavírus-járvány újabb hullámai, a beszállítói láncok okozta nehézségek, az alapanyagárak megugrása, valamint az Ukrajnában zajló háború ellenére is kiemelkedő évet zárt 2021-ben Magyarországon, és minden területen növekedést ért el - ismertette a vállalat mai sajtótájékoztatóján Szászi István, a Bosch csoport vezetője.

Tavaly a teljes magyarországi nettó árbevétele – beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatok közötti kereskedelmi tevékenységeket is – 1711 milliárd forint volt, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A Bosch csoport magyar piacon elért forgalma – a csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele – 15 százalékkal erősödött, ezzel 273 milliárd forintra nőtt 2021-ben.

Háborús hatások

Szászi István most a legnagyobb problémának az orosz-ukrán háború miatti változásokat emelte ki:

  • az alapanyaghiány, az ellátási láncok problémái
  • az acél árának drágulása
  • a szállítási útvonalak mósosítása, és az ezzel járó többletköltségek.

A Bosch eredménye mindezek ellenére meghaladta a járvány előtti, 2019-es szintet is. Bővült a munkatársak száma is: a Bosch csoport 2021. december 31-én több mint 17 000 embert foglalkoztatott Magyarországon, 1700 munkavállalóval többet, mint egy évvel korábban.

Akárcsak 2020-ban, 2021-ben is rendkívüli körülmények között kellett végeznünk a munkánkat

– mondta Szászi István. Isén az első negyedévben a Bosch Magyarországon a gazdasági kihívások ellenére növelte árbevételét.

Visszafogottan indítottuk az idei évet. A 2022-es pénzügyi év egészét illetően a bizonytalan üzleti környezet miatt nehéz becslésekbe bocsátkozni.

Hozzátette: 2022-ben a cégcsoport folytatja a beruházásokat és tovább bővíti K+F tevékenységét.

Fontos új beruházások lesznek idén Magyarországon

A magyarországi Bosch csoport a kihívások ellenére is folytatta beruházásait az olyan jövőt formáló szakterületekre fókuszálva, mint az elektromobilitás, az autonóm járművek, a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0 -tette hozzá Szászi István.

A vállalatcsoport 2021-ben összességében 100 milliárd forintot költött a gyártáshoz és fejlesztéshez kapcsolódó beruházásokra.

A Bosch aktív K+F tevékenységét folytatva, Magyarországon csaknem 93 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre 2021-ben: ma már a cégcsoport mintegy 3 200 munkatársa dolgozik a jövőt meghatározó technológiák fejlesztésén. Olyan területekre – elektromobilitás, hidrogén, illetve mesterséges intelligencia alapú fejlesztések – koncentrál, amelyek nemcsak új piaci lehetőségeket teremtenek, hanem hozzájárulnak a klímavédelmi célok eléréséhez.

A tervek szerint 2022 szeptemberében átadják Budapesten a vállalat új K+F központját, amely többek között a magyar mérnökök tudását és ötleteit felkarolva járul hozzá a még biztonságosabb és fenntartható mobilitás megteremtéséhez.

Az elektromobilitásra és az autonóm járművek fejlesztésére fókuszáló kampuszon irodák, műhelyek, laboratóriumok és egy tesztpálya is helyet kap.

Ezenfelül a vállalat a zalaegerszegi ZalaZone tesztpályánál hoz létre mérnöki fejlesztő és tesztelő helyszínt, amely az autóipar, az elektromobilitás, az önvezető autózás, valamint a mesterséges intelligencia alapú technológiák fejlesztéséhez járul majd hozzá.

Erősödő egyetemi együttműködés 

A vállalatcsoport Magyarországon az ipari és az akadémiai szféra aktív közreműködésére épít.

Megalapították az ország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét, az ELTE - Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéket, és tart a BME-vel közös kutatás-fejlesztési központ létrehozásának előkészítése.

Az Óbudai Egyetemen kialakított műhelyben számos közös, K+F-hez és oktatáshoz kapcsolódó feladatot végeznek. A Bosch kutatás-fejlesztési ökoszisztémájában az egyetemek elsőkézből tájékozódhatnak az ipari trendekről, hogy még hatékonyabban tudják támogatni a technológia fejlődését, a Bosch a közös projektekkel erősíteni tudja kutatás-fejlesztését, a hallgatók pedig már egyetemi élveik alatt bekapcsolódhatnak ipari fejlesztésekbe.

Kilátások és stratégiai tervek 2022-re

2021-ben a Bosch a kedvezőtlen feltételek ellenére is jelentős árbevétel- és eredménynövekedést ért el. A technológiák és szolgáltatások szállítójának árbevétele 5,2 százalékkal nőtt 2022 első negyedévében. Az év egészét illetően a Bosch a jelentősen megdrágult energia-, anyag- és logisztikai költségek ellenére több mint 6 százalékos árbevétel-növekedésre és 3-4 százalékos üzemi eredményre számít.

A 2021-es üzleti év sikere bizakodással tölt el bennünket, hogy az idei év kihívásait is eredményesen tudjuk kezelni

– hangsúlyozta Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. Az egyik legnagyobb bizonytalanságot – minden további hatásával együtt – az Ukrajnában zajló háború jelenti.

Hartung szerint a mostani helyzet jól érzékelteti a politikára és a társadalomra nehezedő nyomást: csökkenjen a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés és határozottan lépjenek fel az új energiaforrások kiaknázása érdekében.

Zöld áram alkalmazását feltételezve, a Bosch elnöke számára a villamosítás jelenti a klímasemleges élethez vezető leggyorsabb utat, amelynek érdekében a Bosch a hosszútávon fenntartható mobilitás fejlesztését kívánja előmozdítani. 2021-ben először haladta meg a Bosch elektromobilitáshoz kapcsolódó megrendelésállománya a tízmilliárd eurót. Hartung ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hidrogénre is szükség van.

Az iparpolitika feladata, hogy minden gazdasági ágazatot felkészítsen a hidrogén felhasználására

– jelezte.

Hidrogén-piac

A hatékony klímavédelem érdekében a Bosch belép a hidrogén-elektrolízis komponenseinek piacára. Az évtized végéig a Bosch csaknem 500 millió eurónyi befektetést szán az új üzleti területre, ennek felét a 2025-re tervezett piaci bevezetésig valósítja meg a tervek szerint. A cégcsoport elnöke emellett bejelentette: a következő három évben a vállalat további tízmilliárd eurónyi beruházást hajt végre, hogy digitalizálja üzleti folyamatait.

A digitalizáció hozzájárul a hosszú távú fenntarthatósághoz – melyet megoldásainkkal is támogatunk

– közölte Hartung. A Bosch csoport tervei szerint még az idén világszerte további tízezer szoftverfejlesztőt is felvesz.