Növekedés.hu a Trend FM-en - A hazai gazdasági helyreállítása - Podcast

Hírek2021. márc. 26.Növekedés.hu

A magyar gazdasági kilábalás lehetséges pályájáról, az idei kilátásokról és a Selyemúthoz kapcsolódás lehetőségeiről beszélt kollégánk, Szabó Anna a Trend FM műsorában.

Az elmúlt évben gyakorlatilag feléltük a 2019-es növekedési tartalékunkat, 2020 utolsó negyedévében visszakerültünk az egy évvel korábbi szintre. Idén az első negyedévben - a lezrások miatt - még 45 százalékos visszaesés várható, de a gazdasági fellendülés már a második negyedévben megkezdődhet. Éves szinten pedig - az alacsony bázis miatt is - négy százalék körüli GDP-bővülés várható idén.

A növekedést támogatja az alacsony kamatkörnyezet, a kedvezményes hitelek (NHP Hajrá, otthonteremtési hitelek), az állami beruházási programok és az uniós források beáramlása. Mindenesetre az építőipar januári kedvező számai bizakodásra adhatnak okot, ugyanakkor sok még a sérülékeny ágazat, ami a hitelmoratórium lejárta után megemelheti a nemteljesítő hitelek arányát.

A modernkori Kína legnagyobb külföldi infrastrukturális fejlesztési programjához, az Új Selyemúthoz Magyarország is hozzákapcsolódhat az épülő Eurázsiai híd révén, illetve a görög Pireusz kikötőjéből Európa közepe felé tartó szárazföldi folyosón. A kínai terjeszkedés fontos része az európai és Földközi-tengeri kikötőkben érdekeltségek megszerzése.

Szabó Anna,a Növekedés.hu munkatársa a Trend FM-en, és a Növekedés.hu podcast csatornáin.