A hétvégén nézze majd meg ezt a filmet

Hírek2018. jan 7.Növekedés.hu

Filmajánlónkban Hitchcock egyik remekművének letöltését ajánljuk a hétvégére. Ebben a filmben számos technikai újítást próbált ki és alkalmazott.  Szédülés (1958, USA) Alfred Hitchcock életműve igen csak sajátos: úgy vált az egyik legismertebb rendezővé, hogy egész életében banális témákhoz nyúlt. A forrásai elsősorban ponyvaregények voltak. A Psycho például egy Robert Bluch könyvön alapszik, és mivel Hitchcock nem akarta, hogy a film nagy fordulata idő előtt kitudódjon, a premier előtt felvásárolta a regény összes példányát. Bár munkássága elemezgetésekor az utókor szívesen megfeledkezik róla, de a maga korában Hitchcock felhőtlen szórakoztatást nyújtott. Az alkotásai többségét eleve áthatja a rendező sajátos humora. Lehet, hogy egy cseppet felszínesebb volt, mint sok egekig magasztalt művész-filmes, viszont velük ellentétben a brit születésű direktor munkássága halhatatlan. A filmjei értelmezéséhez ugyanis nem kell elemzéseket olvasni: ma is épp olyan szórakoztatóak, mint a bemutatásuk idején. Ebből a fantasztikus életműből viszont a Szédülés kilóg egy kicsit, de nem rossz értelemben. Ugyan a sztori ezúttal is „csak” egy helyre kis bűnügyi történet, szereplői azonban nem a tipikus Hitchcock-i figurák. Ahogy a cselekmény halad, lassacskán mély kétségbeesés fogja el őket, vezetőjük pedig a földön túli irracionalitás lesz. Ironikus, de a Szédülés a rendező egyik legmélyebb filmje. Pedig, ahogy mondtuk, a sztori pofonegyszerű: adott egy elbocsájtott rendőr, akit egykori osztálytársa megkér, hogy figyelje meg a feleségét, mivel a hölgy egyre furcsábban viselkedik. Hogy mi történik ezután, azt már nem áruljuk el. A csattanóit mesélje el maga a film. Nekünk nincs is más dolgunk, mint felhívni a figyelmet Hitchcock briliáns technikai újítására. Hogy érzékeltesse a szédülés, a tériszony érzetét, egyszerre használta a zoom-ot és a fahrt-ot (vagyis a kameramozgást). Ez az optikai trükk azóta filmek egész sorában köszönt vissza. Az 1958-ban készült film főszereplői James Stewart és a Madarak című remekműből ismert Kim Novak. (képünkön)

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.