A HOLD - iski Kocsis Tibor kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban

Hírek2020. márc. 16.Növekedés.hu

Jöjjön el egy Holdsétára hozzánk! 2020. március 13-tól megtekinthető legújabb, „A Hold” c. tárlatunk, amely iski Kocsis Tibor, Munkácsy-díjas festőművész egyedi rajz-installációit mutatja be. A kiállítás ahhoz a globális programsorozathoz kapcsolódik, amelynek keretében szerte a világon az Apolló program ötvenedik évfordulójára emlékeznek a művészek.

1969. július 20. és 1972. december 11. között hat alkalommal szállt le ember a Hold felszínére és tett holdsétát. Az 1969-es első sikeres Holdra-szállás egy meghatározó történelmi pillanat az egész emberiség számára. Az Apolló-17 decemberi útja óta azonban nem „jártunk” a Holdon, csak a múlt emlékezete maradt meg számunkra, feljegyzések, beszámolók és fényképek formájában. Az Apolló-küldetések során egy fényképezőgép és egy mozgóképet rögzítő kamera segítségével szinten minden egyes pillanatot felvettek, amit az ember a Holdon töltött.

Az Ybl Budai Kreatív Ház tárlatán kiállított tájképszerű szénrajzokat az Apollo-16 és Apollo-17 űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár a tárlaton bemutatott művek fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában teljesértékű kompozícióra épülő alkotás. A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájkép hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodál.

A legapróbb részletig kidolgozott alkotások nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad, relaxáló asszociációra buzdítják a szemlélődőt.

A Hold, mint égitest szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, mágikus, misztikus hatása az emberiséget egész életében foglalkoztatta. Iski Kocsis Tibor a Holdat és a történelmet múzsának hívta, alkotásai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat!

Az elmúlt tíz évben iski Kocsis művészetét a festői szemlélet és annak logikája határozta meg. A klasszikus rajzi eszközhasználat – szén, ceruza, kréta – mellett a festői foltrajz ábrázolás kapott hangsúlyos szerepet a művész perspektívájában. Alkotásaival mindig erősen reflektál a jelenre, a kortárs kultúrára, miközben a festészet mesterségét, a festés alkotói folyamatát és annak belső, sajátos mechanizmusát filozofikus szintre emeli. Az Ybl Budai Kreatív Házban kiállított alkotásait erős gondolatiság jellemzi, a néző kénytelen megállni egy-egy kép előtt és beleképzelni magát az adott pillanatba, a kép történetébe. A rajzokat szemlélve egy másik dimenzióban találjuk magunkat, az alkotás részei, szereplői leszünk, ott sétálunk magunk is a Holdon.

A kiállítást 2020. április 5-ig tudják megtekinteni az érdeklődők.