Kiállítás megnyitó - iski Kocsis Tibor: A Hold

Hírek2020. márc. 5.Növekedés.hu

2020. március 13-án, 18.00 órakor az Ybl Budai Kreatív Házban megnyitják „A Hold” c. tárlatot, amely iski Kocsis Tibor, Munkácsy-díjas festőművész egyedi rajz-installációit mutatja be.

A kiállítás ahhoz a globális programsorozathoz kapcsolódik, amelynek keretében szerte a világon az Apolló program ötvenedik évfordulójára emlékeznek a művészek.

Az Ybl Budai Kreatív Ház tárlatán kiállított tájképszerű szénrajzokat az Apollo-16 és Apollo-17 űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár a tárlaton bemutatott művek fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű, kompozícióra épülő alkotás.

A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájképek hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodálhat meg.

A legapróbb részletig kidolgozott alkotások nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad, relaxációs asszociációra buzdítják a szemlélődőt.

A Hold, mint égitest szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, mágikus, misztikus hatása az emberiséget egész életében foglalkoztatta. iski Kocsis Tibor a Holdat és a történelmet múzsának hívta, alkotásai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat.

Az elmúlt tíz évben iski Kocsis művészetét a festői szemlélet és annak logikája határozta meg. A klasszikus rajzi eszközhasználat – szén, ceruza, kréta – mellett a festői foltrajz ábrázolás kapott hangsúlyos szerepet a művész perspektívájában. Alkotásaival mindig erősen reflektál a jelenre, a kortárs kultúrára, miközben a festészet mesterségét, a festés alkotói folyamatát és annak belső, sajátos mechanizmusát filozofikus szintre emeli.

Az Ybl Budai Kreatív Házban kiállított alkotásait erős szuggesztivitás jellemzi, a néző kénytelen megállni egy-egy kép előtt és beleképzelni magát az adott pillanatba. A rajzokat szemlélve ott sétálunk magunk is a Holdon.

A kiállítást 2020. április 5-ig tudják megtekinteni az érdeklődők.