A horvát–magyar gázpiaci együttműködés mindkét fél számára előnyös

Hírek2021. jún. 22.Növekedés.hu

A horvát és magyar gázpiacok részleges összekötése hozzájárulhat a Krk-szigeti LNG-terminál kereskedelmi "hatósugarának" Ukrajnáig történő kibővítéséhez is – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Opatija Fórumon.

A horvátországi Abbáziában idén 36. alkalommal rendezték meg a Gázszakértők Nemzetközi Tudományos és Szakmai Találkozóját, az ún. Opatija Fórumot. A tanácskozáson Magyarországot Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese képviselte, aki előadásában egy szakértői munkacsoport felállítását javasolta a magyar–horvát gázpiaci együttműködés lehetőségeinek feltérképezésére és a lehetséges fejlesztések ütemtervének kidolgozására.

A MEKH elnökhelyettese a horvát–magyar gázpiaci kooperáció távlatairól tartott előadásában a két ország kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködésének jelentőségét hangsúlyozta. Ságvári Pál kiemelte, hogy

a Horvátországgal való részleges piac-összekapcsolás jótékonyan hat a piaci likviditásra és ösztönzi a versenyt, ami alacsonyabb nagykereskedelmi árakat eredményez.

Mint mondta, az idén üzembe helyezett Krk-szigeti cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadó állomás kapacitásnövelése és kihasználtságának fokozása új perspektívákat nyit a két ország számára és tovább javítja a régió ellátásbiztonságát. Magyarország földgázrendszere a szomszédos országok szinte mindegyikével összeköttetésben áll, így a horvátországi LNG-terminálra tengeri úton érkező földgázt el tudja juttatni olyan nagy felvevőpiacokra is, mint Ukrajna – tette hozzá.

A MEKH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a horvát–magyar–ukrán gázfolyosó vonzóbbá tételéhez szükség van az útvonal szállítási költségeinek versenyképesebbé tételére. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország és Ukrajna tárgyalásokat folytat a két ország közötti határkeresztező kapacitások nem-megszakíthatóvá tételéről.