Erősödött a forint az MNB határozott üzeneteire

Elemzések2021. jún. 22.Harsányi Péter

Az MNB megemelte a növekedési előrejelzéseit: az idén akár 6 százalék feletti, jövőre pedig 5-6 százalék közötti GDP bővülés várható Magyarországon. Ez az egész Európai Unió legjobb és leggyorsabb helyreállását takarja. A lendületes növekedés annak is köszönhető, hogy legalább 4-6 héttel előrébb tartunk az oltással, mint az uniós átlag. A gyorsabb helyreállás hatására azonban magasabb infláció várható, mely az idén 4 százalék felett alakulhat. Ennek hatására 10 év után alapkamat-emelési ciklust indít a Monetáris Tanács. A kamatemelésekre havonta kerülhet sor a friss makrogazdasági adatok függvényében. A lépéseknek köszönhetően a jegybank jövő év elejére visszatereli az inflációt 3 százalékhoz. A fejleményekre erősödik a forint, az euró/forint árfolyam délutánra a 351-es szint környezetébe süllyedt.

Matolcsy György jegybankelnök, illetve Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás alelnökök részvételével online sajtótájékoztatót tartott a Magyar Nemzeti Bank.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke rámutatott, a magyar gazdaság kitűnően vizsgázik az újraindítás és a reálgazdasági helyreállás terén. Az MNB friss elemzései alapján az látható, hogy a második negyedévben folytatódik a helyreállás, míg a harmadik negyedévre Magyarország utolérheti a 2019 végén látott gazdasági teljesítményt.

A jegybankelnök elmondása alapján 2021 egészében akár 6 százalék feletti GDP bővülés is elérhetővé válik, vagyis az MNB felfelé módosította a korábbi növekedési előrejelzését. Ez az egész Európai Unió legjobb és leggyorsabb helyreállását takarja.

Ez többek között annak köszönhető, hogy 2010 után Magyarország helyreállította a költségvetési egyensúlyt, majd 2013 után egy teljes monetáris politikai fordulattal kiegyensúlyozott növekedés bontakozott ki. Hazánk válságállósága jól vizsgázott.

Jegybanki támogató intézkedések

A Magyar Nemzeti Bank a mandátumai alapján kivette a részét a válságkezelésből. A múlt évben az MNB mintegy 6000 milliárd forintnyi forrással látta el a gazdaság szereplőit a koronavírus-járványra válaszul – fejtette ki Matolcsy György.

Idén további 3300 milliárd forint összegű forrást biztosított a jegybank különböző csatornákon keresztül. A forrásokat először a koronavírus-válság elleni védekezésre, majd ezt követően az újraindításra és helyreállításra biztosította a jegybank.

Összesen tehát 9300 milliárd forintot bocsátott a Magyar Nemzeti Bank a gazdaság rendelkezésére. Ez az egyik legmagasabb szám az unióban – mutatott rá az MNB elnöke.

Növekedés és infláció

Matolcsy György rámutatott, az idén akár 6 százalék feletti, a jövő évben pedig 5-6 százalék közötti GDP bővülés várható. A gyors növekedés annak is köszönhető, hogy legalább 4-6 héttel előrébb tartunk az oltással, mint az uniós átlag.

A sikeres és gyors helyreállítás árnyoldala ugyanakkor az infláció megemelkedése.

2008 után 6,5 évig tartott a korábbi időszak GDP szintjének elérése. Ezzel szemben most másfél év alatt helyreáll a 2019 végi teljesítmény. Ezáltal nem 6 évig tart az áremelkedés, hanem rövidebb időtávon ugrik meg az árdinamika – tette hozzá a jegybankelnök.

Magyarországon is jelentkezett az inflációs kiugrás jelensége. 2021 egészében az MNB előrejelzései szerint 4 százalék feletti infláció várható.

Kamatemelési ciklus

Az MNB az elsődleges mandátumának megfelelően proaktívan válaszol az inflációs kiugrásokra. Még az árnyomás tartóssá válása előtt szigorított a jegybank.

A lépéseknek köszönhetően az MNB jövő év elejére visszatereli az inflációt 3 százalékhoz.

A jegybank döntéssorozatával módosítja a monetáris politikát.

Az első döntés értelmében 10 év után alapkamat-emelési ciklust indít a Monetáris Tanács.

Matolcsy György elmondása alapján a kamatemelési ciklus mindaddig tart, míg az infláció fenntartható módon visszatér 3 százalék közelébe. Az MNB a lehető leghamarabb szeretné visszaterelni a fogyasztói árindexet a 3 százalékos célhoz.

Ezzel összhangban 0,3 százalékponttal 0,90 százalékra emelte első lépésként az MNB az alapkamatot. A lépéssel újra az alapkamat lesz az irányadó eszköz. Ezzel együtt a kamatfolyosó változatlan maradt. Megmarad emellett az egyhetes betéti kamatláb is, de beáll az alapkamat szintjére.

Matolcsy György kihangsúlyozta, az alapkamat emelési ciklus szakaszai havi ütemezéssel történnek.

Az MNB adatvezérelt üzemmódban működik tovább, vagyis a friss adatok tükrében dönt a szükséges kamatemelésekről. A döntés egyhangú volt.

Stratégiai együttműködés

Az MNB változatlanul szoros stratégiai együttműködésben áll a kormánnyal, ami komoly előnyöket rejt magában. Minden olyan ország sikeres, ahol a két kulcs állami intézmény, nevezetesen a kormány és a jegybank szorosan együttműködik - mutatott rá Matolcsy György.

Az MNB működésének középpontjában a stratégiai szövetség mellett mindvégig a gazdaság és a pénzügyi rendszer mozgásterének tágítása állt.

Ezt a célt szolgálta többek között a Növekedési Hitelprogram és az alapkamat korábbi csökkentése.

A mai monetáris politikai döntés mind a négy mandátummal összhangban vannak. Ha ugyanis az árak horgonyzottak, akkor a pénzügyi rendszer stabilan működik. Ennek fényében a gazdaságpolitika mozgástere kitágul, ezáltal pedig fordulatot vehetünk a zöld politika felé – mondta el a jegybankelnök.