A járműgyártás visszaesése is gyengíti az ipari kibocsátást

Hírek2024. szept. 6.Növekedés.hu

2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel több munkanap volt, mint 2023 júliusában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júniusához viszonyítva változatlan maradt.

  • A négy legnagyobb súlyú alág közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában csökkent, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában nőtt a termelés volumene.
  • Az ipari termelés az év első hét hónapjában 3 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónap szintjén maradt.

Az ipari termelés volumenindexe (%)

A magyar ipar teljesítményének növekedése szempontjából a német ipar továbbra is gátat jelent.

Németországban az ipari termelés volumene júliusban havi alapon jelentősen, 2,4 százalékkal csökkent, míg éves alapon 5,3 százalékkal esett vissza. A német statisztikai hivatal jelentésében kiemeli a járműgyártás nehézségeit, itt havi alapon 8,1 százalékkal csökkent a termelés – igaz, hogy egy hasonló mértékű előző havi növekedés után.

A német járműgyártás akadozása pedig kihat a magyar járműgyártás teljesítményére is - írja kommentárjában Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető elemzője.

Csökkent ugyanakkor a villamos berendezés gyártása ágazat (7,0 százalék) és a fémgyártás (3,8 százalék) teljesítménye is.

Kedvező előjel lehet ugyanakkor a német ipar számára – és így hazánk számára is – az új rendelések volumenének bővülése – itt havi alapon 2,9, éves alapon 3,7  százalék volt a bővülés mértéke.

A külső kereslet helyreállása tehát elengedhetetlen az ipar magasabb teljesítménye szempontjából, de fontos tényezőt jelentenek a beruházások is.

Bár a beruházási volumen most alacsony, a folyamatban lévő és befejezett nagyberuházások lehetővé tennék az ágazat termelésének bővülését, a kapacitáskihasználtság alacsony, ez lehet gátja a fejlesztéseknek.

Ugyanakkor a második negyedéves kedvezőtlen beruházási adatban nagy szerepe volt a feldolgozóipar 35 százalékkal csökkenő beruházási aktivitásának. Ezen belül is elsősorban a gépberuházásoknál van probléma, ahol nemzetgazdasági szinten közel 30 százalékos a visszaesés – vélhetően a korábbi támogatási programok kifutása miatt. Ez még várhatóan nem feltétlenül a most júliusi adatokon kevéssé látszik, de a következő hónapok ipari termelésének növekedését már fékezi. Itt nem kizárt, hogy elsősorban a kkv-k érintettek.

Az ipari termelés növekedési pályára állásra tehát egyelőre még várni kell – ennek feltétele elsősorban a német gazdaság erősödése, de fontos lenne a beruházási aktivitás visszatérése is.

 

Forrás: KSH