A kereskedelmi háború árnyékában is növekszik a kínai chipgyártás

Hírek2024. júl. 13.Növekedés.hu

A kormányzati támogatások és az iparági beruházások ösztönzésére Kína teljes chipgyártása 2024 első negyedévében 40%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 98,1 milliárd darabot - írja Eurázsia Központ friss elemzése.

A kínai félvezetőipar fejlődése fordulóponthoz érkezett. Miközben jelentős előrelépések történtek, jelentős kihívások is fennállnak - hívja fel rá a figyelmet Zoltai Alexandra, az Eurázsia Központ kutatója friss elemzésében.

Az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború és az inherens technológiai és készséghiány komoly akadályokat jelentenek.

Azonban a folyamatos kormányzati támogatás, a stratégiai partnerségek és az innovációra és önellátásra való fókusz révén Kína jó helyzetben van ahhoz, hogy jelentős előrelépéseket tegyen a félvezetőiparban.

A jövő ígéretesnek tűnik, de ezeknek a kilátásoknak a megvalósítása kitartó erőfeszítést és stratégiai manőverezést igényel egy egyre összetettebb globális környezetben.

A kínai chipipar hosszú távú képességei még ismeretlenek, de szinte biztos, hogy fejlett chipgyártási képességeket fejleszt. Az előrejelzések szerint a chipek iránti kereslet 2030-ra egy ezermilliárd dolláros iparágat fog létrehozni, és Kína most vezeti a világot az új gyárak építésének számában.

Sokan azt kérdezik, vajon Kína technológiai ipara képes lesz-e nagyméretű fejlett chipeket gyártani. Talán még fontosabb kérdés, mi történik, ha Kína sikerrel jár.

Egy teljesen független kínai chipökológia kialakulása jelentős geopolitikai következményekkel járna. Ami egyértelműnek tűnik, hogy a globális rend változik. Még ha az Egyesült Államok megpróbálja is hazatelepíteni a gyártást,

Kína elkezdi dominálni a világ technológiai értékláncát.

Azonban fejlett litográfiai eszközökhöz való hozzáférés nélkül a szakértők kételkednek abban, hogy a Huawei és a SMIC képes lesz-e felzárkózni a piacvezetőkhöz, mint a TSMC és az ASML. Tekintettel Kína hatalmas hazai kapacitására, chipmérnökeinek növekvő színvonalára és az ország elektronikai termékek iránti óriási étvágyára, a kínai technológiai ipar idővel meg azonban megbirkózhat a feladattal.

Az elemzés teljes szövege elérhető EZEN a linken.