A korábban becsültnél jobban teljesített a brit gazdaság a koronavírus-járvány kezdete óta

Hírek2023. szept. 29.MTI - Kertész Róbert - London

A felülvizsgált adatok szerint a brit gazdaság a korábban becsültnél számottevően jobban teljesített a koronavírus-járvány első sokkja okozta zuhanás óta.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett friss számításai szerint a brit hazai össztermék (GDP) értéke 2021-ben 8,7 százalékkal nőtt, 1,1 százalékponttal nagyobb mértékben az eddigi becslésben szereplő ütemnél.

Az idei első negyedévben az új adatok szerint 0,3 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve a GDP-érték a korábban számolt 0,1 százalékos növekedés helyett.

Az ONS jelentősen korrigálta a járvány első évére, 2020-ra szóló becsléseit is: a felülvizsgált adatok szerint a brit gazdaság teljesítménye abban az évben 10,4 százalékkal esett vissza.

A statisztikai hivatal eddig úgy számolt, hogy 2020 egészében 11 százalékkal zuhant a brit GDP-érték.

Mindezek alapján a brit hazai össztermék az idei második negyedévben 1,8 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti szintet.

A felülvizsgálat előtti adatok még azt valószínűsítették, hogy 2023 első felének végén 0,2 százalékkal alacsonyabb volt a brit GDP a járvány elhatalmasodása előtt mért értéknél.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot a járvány terjedésének megfékezése végett, és ez - a később bevezetett további korlátozásokkal együtt - szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében.

A pénteken ismertetett, javított számításokban szereplő 10,4 százalékos visszaesés is azt jelenti, hogy 2020 egészében a 2013-as szintre zuhant vissza a brit GDP-érték, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

A 2020-ban mért GDP-zuhanás példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben.

A brit gazdaság legfrissebb előremutató mérőszámai a pénteken ismertetett visszamenőleges pozitív korrekció ellenére is recessziót valószínűsítenek a következő két negyedévre.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben 46,8-ra csökkent az augusztusban kimutatott 48,6-ról.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának gyengülését jelzik, vagyis a 46,8-as előzetes szeptemberi kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének gyorsuló ütemű visszaesésére vall.

Az S&P Global a szeptemberi BMI-felméréshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte, hogy a kompozit aktivitási index 32 havi mélyponton jár.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza közölte: a kiábrándító BMI-adatok azt jelzik, hogy egyre valószínűbb a recesszió kialakulása a brit gazdaságban.

Williamson szerint a kibocsátási részindexek meredek visszaeséséből arra lehet következtetni, hogy a brit hazai össztermék értéke negyedéves összevetésben mérve jelenleg 0,4 százalékot meghaladó ütemben csökken.

A gyenge gazdasági teljesítményre a Bank of England is reagált: szeptemberi kamatdöntő ülésén 2021 decembere óta először nem emelte alapkamatát, amely így 5,25 százalékon maradt.

A brit jegybank előzőleg - 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva - tizennégy kamatemelést hajtott végre egymás után az inflációs nyomás enyhítése végett.